20. maj 2024 22:01

Plenković: Saradnja sa Pupovcem i SDSS nije gotova

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Darko Bandic

ZAGREB - Nakon što je treći put izabran za predsednika hrvatske vlade, Andrej Plenković je u prvom intervjuu za hrvatske medije u novom mandatu rekao da saradnja sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) i njenim predsednikom Miloradom Pupovcem

nije okončana posle izlaska te partije iz vladajuće većine.

"Nije ništa gotovo. Mislim da imamo sjajnu saradnju s nacionalnim manjinama. Takve su bile specifične okolnosti, ali mi smo tu da štitimo prava nacionalnih manjina. Naravno da smo u komunikaciji. Ja sam u komunikaciji sa svima koji su bili moji partneri poslednjih osam godina", rekao je Plenković u intrevjuu za Nova TV.

Povodom negodovanja zvaničnog Beograda i zahteva da EU odreaguje zbog zahteva Domovinskog pokreta (DP) da u novoj hrvatskoj vladi ne bude predstavnika srpske nacionalne manjine, koji je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uvažila, Plenković je odgovorio da iz Evrope niko neće reagovati zbog toga.

"Neće niko reagovati. U Hrvatskoj su izbori demokratski, a ja sam garancija da će se poštovati prava nacionalnih manjina", rekao je Plenković.

Na konstataciju novinara da je u novoj hrvatskoj vladi 16 muškaraca i samo dve žene i pitanja da li je moguće da u Hrvatskoj nema sposobnih žena, Plenković je rekao da nije srećan zbog toga.

"Nisam najsrećniji zbog toga, ali kriterijumi za ulazak u vladu su bili prilično jednostavni. Svi su ovi ljudi izašli na izbore. Svi imaju izborni legitimitet i ostvarili su rezultate. Logično je da oni koji su se borii na izborima, ponovo i od mene kao mandatara dobiju to poverenje. Ali bilo bi mi draže da je više žena u vladi", rekao je Plenković.

Plenković, kome je ovo treći mandat na čelu hrvatske vlade, u intervjuu je, pored ostalog, rekao da mu ta funkcija ''nije dosadila'' i da ga motiviše da Hrvatska bude što stabilnija, što bezbednija, sa što višim standardom i sa većim platama.

''Nema praktično područja na kojem nismo napravili iskorak. Plate su veće 500 evra nego što su bile 2016. godine, penzije su veće. Dostignuća su merljiva i konkretna. Hrvatska je danas puno bolja nego što je bila 2016. godine. Takav napredak i takvi rezultati nas motivišu da činimo dobro svakim danom najbolje što znamo i možemo", rekao je Plenković.

Milorad Pupovac je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" ocenio da će najviše od daljih poteza hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zavisiti da li će biti dodatnog pogoršanja položaja Srba u Hrvatskoj.

"Domovinski pokret jeste stvarna pretnja demokratiji zbog svog radikalnog nacionalizma, antisrpskog stava, jer želi da naruši sva prava koja su različite grupacije ostvarile, uključujući žene, migrante, antifašiste", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je razočaran takvim razvojem događaja, rekao je da je predugo u politici da bi bio razočaran i naveo da su u SDSS-u rano videli u kom se smeru razvija politički život u Hrvatskoj i činili su sve da do ovakvog razvoja događaja ne dođe.