21. maj 2024 14:50

Srpski nacionalni savet Crne Gore: Podrska rezoluciji prevršila svaku meru licemerja i poniznosti vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpski nacionalni savet Crne Gore: Podrska rezoluciji prevršila svaku meru licemerja i poniznosti vlade

Foto: Shutterstock.com/Predrag Jankovic, ilustracija

PODGORICA, 21. maja (Tanjug) - Rezolucija o Srebrenici, koju namerava u ime građana da u Generalnoj skupštini Un podrži Vlada Crne Gore predstavlja konačno posrtanje najčudesnijeg i najupornijeg dela srpskog naroda koji je vekovima znao kako da na pravi način odgovori najtežim izazovima, saopšteno je danas iz Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da se "približava trenutak kada će aktuelna vlast dovesti u pitanje i posednji promil časti i dostojanstva Crne Gore".

"Čojstvo i junaštvo već odavno postoje samo u primerima naših predaka. Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju namerava u ime građana da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podrži Vlada Crne Gore predstavlja konačno posrtanje najčudesnijeg i najupornijeg dela srpskog naroda koji je vekovima znao kako da na pravi način odgovori najtežim izazovima", navode iz SNS.

Iz SNS konstatuju da se ogroman pritisak neprijatelja srpskog naroda sručio na državne institucije Crne Gore u kojima su, nažalost, zavladali njihovi školarci instalirani kroz razne projekte bespovratnih pomoći i nerazumljivih zaduživanja.

"Tako vlast u Crnoj Gori već decenijama ne donosi najvažnije odluke u skladu sa većinskom voljom građana što je njena i ustavna obaveza, već po blagoslovu zapadnih centara moći. Promovisanje novih nacionalnih simbola, preimenovanje srpskog jezika, eliminacija ćiriličnog pisma, učlanjenje u NATO savez, priznanje lažne države Kosovo, uvođenje sankcija Rusiji, namera prihvatanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, gde se srpski narod želi prikazati genocidnim i drugi, primeri su koji pokazuju da vlast u Crnoj Gori nije vlast svojih građana nego stranih interesa", poručuju iz SNS.

Nažalost, ističu, i srpska opozicija, birajući manje zlo, prihvatila je, na iznenađenje svojih birača, sve one odluke koje je bivša vlast donosila i sprovodila protivno interesima većine građana u Crnoj Gori.

"Podrška Rezoluciji o genecidu u Srebrenici prevršila je svaku meru licemerja i poniznosti Vlade i državnih institucija Crne Gore", naveli su i istakli da SNS, zajedno sa srpskim narodom u Crnoj Gori podržava Srbiju i Republiku Srpsku u nastojanjima da odbrane teritorijalni integritet, čast i dostojanstvo srpskog naroda uz čvrstu opredeljenost da uvek budemo zajedno u jedinstvu i slozi.

"Srpski nacionalni savet, sa svojim sestrinskim organizacijama, učestvovaće na protestima zakazanim za 22. maj 2024. godine u Podgorici, ali i organizovano na Svesrpskom saboru 8. juna 2024. godine“, najavili su iz SNS-a.

Sutrašnji protest ispred zgrade Vlade Crne Gore biće održan u 19 sati, a organizatori su srpski kulturni centri “Patrijarh Varnava”, “Sveti Sava” i srpsko društvo "Sveti Sava" iz Bijelo Polja, kao i Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine. Organizatori su i više nevladinih organizacija: “Herceg” – Pljevlja, “Srpska nit”, “Božuri”, “Stupovi”, “Miholjski zbor”, “Serdar” i Noćni vukovic.

"Podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici ,ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrednosti naše trodecenijske borbe. Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu, rekli su organizatori skupa" u izjavi za podgorički portal IN4S.