27. maj 2024 15:43

Milanović: Hrvatska je ostala bez još jedne nezavisne institucije - DORH-a

Izvor: TANJUG

Foto: HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ

ZAGREB - Hrvatska je danas ostala bez još jedne nezavisne institucije, saopšteno je danas iz Kancelarije predsednika Republike Zorana Milanovića, nakon sudija Ivan Turudić preuzeo dužnost glavnog državnog tužioca.

Turudić je uz veiko protivljenje Milanovića i opozicije izabran na predlog Vlade Andreja Plenkovića u hrvatskom saboru još u februaru ove godine, a danas je preuzeo zvanično dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj-Šipek.

Turudić je na konferenciji za novinare po preuzimanju dužnosti rekao da će sa premijerom Plenkovićem nastaviti komunikaciju, a da je sa Milanovićem nije i neće je ni imati.

U saopštenju predsednika Republike navodi se da je šef DORH-a izabran iskjučivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih poslanika bezuslovno odanih HDZ-u, kako pre tako i sada.

"HDZ je preko 'njihovog dečka' Ivana Turudića preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom krivičnog progona u Republici Hrvatskoj što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao nezavisnog i samostalnog pravosudnog tela. Osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, Andrej Plenković i HDZ preuzeli su i kontrolu nad samim krivičnim postupcima jer su prethodno doneli 'Lex AP' koji ima za cilj ne samo da spreči objavu informacija o istragama, nego i da kazni sve koji te informacije javno objave.

Iz Kabineta Milanovića navode da je cilj "Lex AP-a" da spreči javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona i time omogućiti Turudiću da samostalno, bez ikakvog nadzora, odlučuje koga će progoniti, a koga neće.

"Za HDZ i Turudića korupcija nije problem dok se o njoj javno ne govori. Hrvatsko pravosuđe ušlo je tako u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države", navodi se u saopštenju i dodaje da nametanje Ivana Turudića za Glavnog državnog tužioca usprkos svim upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsednik suda potajno nalazio i družio s čovekom protiv kojega je na tom istom sudu pokrenuta istraga – čime se trajno diskvalificirao za tu dužnost – ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj.

Navodi se takođe da je samovolja Plenkovića i HDZ-a, kojima je cilj ovladati cielom državom i upozorava kako je danas još važnije braniti institucije hrvatske države.