6. jun 2024 17:08

Skoplje: Mickoski mandatar za sastav nove Vlade Republike Severne Makedonije i budući premijer

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dobio je danas mandat za sastav nove vlade od predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove.

U obraćanju medijima, Mickoski je najavio reformsku vladu i dvotrećinsku većinu. On je kao prioritet naveo vladavinu prava, ali nije izostavio ni ostale sektore.

Vladu će, očekuje se, činiti VMRO-DPMNE, ZNAM i koalicija etničkih Albanaca Vredi.

Mickoski je već parlamentu predao amandmane za reorganizaciju ministarstava u novoj izvršnoj vlasti i transformaciju postojećih resora.

On je zahvalio predsedniku na ukazanoj časti i dodeljenom mandatu i dodao da će glavni prioritet njegove Vlade biti vladavina prava. Najavio je reforme u obrazovanju, zdravstvu, bezbednosnim strukturama i drugim oblastima.

"Uskoro će biti formirana nova vlada, reformska. Vlada koja će imati osnovni cilj i zadatak da se bavi reformama, pomera procese napred, ne da tone kao država i društvo u političkoj močvari međupolitičkih sporova, već da razvija našu zemlju, da bi se građani Makedonije osećali dobro, da ne bude građana prvog i drugog reda, već da svi budemo jednaki. Pokrenućemo i reforme u privredi i snažan investicioni ciklus, jer građani od nas očekuju poboljšanje životnog standarda", rekao je, između ostalog, Mickoski, prenelii su skopski mediji.

Siljankovska Davkova je novinarima rekla da je izvesno da će Mickoski formirati buduću vladu, ali da još uvek nije poznato koliko će poslanika činiti parlamentarnu većinu.

Činjenica da je šef parlamenta izabran sa 76 poslaničkih glasova "za", rekla je, daje joj za pravo da će Mickoski biti novi premijer.

Mickoski odgovorio Micotakisu: Poštovaću Ustav i zakone, ali...

Hristijan Mickoski poručio je danas da će kao budući premijer poštovati Ustav i zakone, ali da se, kako je rekao, ne može očekivati da Prespanski sporazum poštuje samo jedna strana, ali ne i Grčka.

"Kao čovek na vlasti dužan sam da poštujem Ustav i zakone i oko toga nikada nisam imao dilemu, niti ću je imati sve dok su ovi zakoni i ovaj Ustav na snazi. Prespanski sporazum je deo makedonskih zakona i makedonskog Ustava. I tu nema dileme. Svako ko je deo institucija treba da ih poštuje, ali ne možete da zahtevate da se poštuju zakoni i Ustav samo s jedne strane, a da druga strana može da ih krši", poručio je Mickoski

On je odgovarajući na pitanja novinara, po dobijanju mandata za sastav vlade od predsednice RSM Gordane Siljanovske Davkove, rekao da će graditi dobrosusedske odnose, na principijelnim, konstruktivnim osnovama, dobrosusedske odnose koji, kako je kazao, priliče 21. veku.

"Nemam nameru da se ponašam kao Taliban, niti očekujem da se neko ponaša talibanski. Moje zagarantovano ljudsko pravo je pravo koje je iznad svih prava. I tu takođe nemam dilemu. Kao šef vlade, sve što je u vezi sa našim pravnim sistemom, poštovaću do poslednje tačke i zapete kao lojalan građanin ove zemlje, što sam i činio u prošlosti bez izuzetka", rekao je Mickoski.