2. decembar 2022 12:08

Dodik: Ekstremista Kurti napada dejtonski potvrđenu i međunarodno priznatu Srpsku

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je danas kritikovao poslednje izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za sarajevske medije ocenjujući da Kurti, napadima na dejtonski potvrđenu i kao takvu međunarodno priznatu Republiku Srpsku, "širi ekstremizam" i pokazuje svoj "vandalizam i rušilačko umeće svakog dogovora i dijaloga".

"Ekstremista Kurti došao je u Sarajevo da širi ekstremizam i sa jasnom namerom da svoje otrovne strele upućuje ne samo prema Srbiji i Vučiću, već i prema Srpskoj i celokupnom srpskom narodu", istakao je Dodik u izjavi Tanjugu povodom Kurtijevog intervjua za N1 BiH.

Dodik je rekao da su "male mogućnosti da se opasni virus političkog ekstremizma uspešno leči što, po ko zna koji put, pokazuje upravo Ajlbin Kurti čije se ekstremističke izjave i gluposti bore za prvenstvo s pompeznim i nadmenim budalaštinama".

"Opšte poznate su njegove niske strasti koje stižu iz zagušljive političke kuhinje dela EU u kojoj se priprema otrovna hrana mržnje prema Srbima, pre svega prema Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću koji se zalaže za dijalog, mir i stabilnost uz poštovanje međunarodnog prava, striktno se držeći dogovora uspostavljenih uz medjunarodno posredovanje", rekao je Dodik.

Prema rečima predsednika Srpske, "sada Kurti to dokazuje i napadima na dejtonski potvrđenu i kao takvu međunarodno priznatu Republiku Srpsku, jednom rečju na sve ono što ima demokratsko i civilizacijsko obeležje".

"Ekstremista Kurti došao je u Sarajevo da širi ekstremizam i sa jasnom namerom da svoje otrovne strele upućuje ne samo prema Srbiji i Vučiću, već i prema Srpskoj i celokupnom srpskom narodu", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je javnost upravo u ovim napadima Kurtija u prilici da vidi "kako beskrupulozni ekstremista, izbegavajući medjunarodne ugovore poput Briselskog i obaveze koje iz njega prostiču, pokazuje svoj vandalizam i rušilačko umeće svakog dogovora i dijaloga".

Dodik je istakao da Republika Srpska dosledno poštuje Dejtonski sporazum i politiku mira i stabilnosti a ta politika podrazumijeva i provođenje dogovorenog, a ne negiranje svake vrste dijaloga i dogovora.

"Kurti i njegovi sarajevski prijatelji, kao i deo EU ne poštuju nijedan dogovor, niti dijalog i jednostrano gaze sve ono što im ne odgovara. Ta vrsta njihove isključivosti čini od našeg regiona bure baruta što ne odgovara nijednom narodu, niti i jednom normalnom čoveku.Uprkos tome, Republika Srpska, kao i Srbija na čelu sa Vučićem, uvek će se boriti protiv takvih ekstremista kako zbog srpskog naroda tako i zbog svih drugih naroda u državama našeg regiona", istakao je Dodik.

On je poručio da nema dijaloga sa onim delom EU koja prećutno prelazi preko Kurtijevog ekstremizma.