26. jun 2024 12:04

Crna Gora: Stupio na snagu Pravilnik o kontroli imovine policijskih službenika

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Dmitrijs Kaminskis, ilustracija

PODGORICA - Svi policijski službenici u Crnoj Gori u obavezi su da prijave imovinu i prihode, kako svoju tako i članova svoje porodice, predviđeno je Pravilnikom o kontroli imovine i životnog stila policijskih službenika, koji je stupio na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu.

Pravilnik je doneo ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, u kojem, između ostalog, piše da je "životni stil policijskih službenika, njihovih bračnih, odnosno vanbračnih supružnika i dece, kao i lica povezanih sa njima, podrazumeva potrošnju i druge sklonosti i navike policijskih službenika, njihovih bračnih, odnosno vanbračnih supružnika i dece, kao i lica povezanih sa njima".

Osim ličnih podataka, policajci su dužni da prijave svu nepokretnu i pokretnu imovinu koja se registruje – automobile, plovne objekte, vazduhoplove, odnosno sve čija vrednost iznosi više od 5.000 evra.

Izveštaj o imovini i prihodima, policijski službenici dužni su da dostave u roku od 30 dana od dana zasnivanja radnog odnosa, prema stanju na dan zasnivanja radnog odnosa.

Izveštaj se dostavlja jednom godišnje, a najkasnije do kraja jula tekuće za prethodnu godinu. Ukoliko policijsjki službenik ne dostavi Izveštaj do kraja datog roka, Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova utvrđivaće da li je narušen Kodeks policijske etike.

Pravilnikom je definisano i da Odeljenje za antikorupciju proverava tačnost i potpunost informacija iz izveštaja i to upoređivanjem tih podataka sa podacima organa i pravnih lica, koji o tim podacima vode evidenciju u skladu sa zakonom.

Ukoliko se utvrdi da životni stil policijskog službenika, njegovog bračnog, odnosno vanbračnog supružnika i dece ne odgovara prihodima koje su realno mogli ostvariti, policijski službenik je dužan da u roku od 30 dana dostavi detaljne podatke, informacije i obaveštenja o izvorima sredstava, vremenu sticanja i nabavnoj vrednosti imovine, o ličnim i drugim troškovima i pruži druge potrebne podatke u cilju utvrđivanja osnovanosti njegovog životnog stila i životnog stila njegovog bračnog, odnosno vanbračnog supružnika i dece, preneli su podgorički mediji.