27. jun 2024 10:25

CIK: Na lokalnim izborima u BiH učestvuje 300 stranaka i nezavisnih kandidata

Izvor: TANJUG

podeli vest

CIK: Na lokalnim izborima u BiH učestvuje 300 stranaka i nezavisnih kandidata

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

SARAJEVO - Na lokalnim izborima u BiH, koji će biti održani 6. oktobra, učestvovahce 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i devet lista nezavisnih kandidata.

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić je rekla da će na izborima učestvovati 300 stranaka i nezavisnih kandidata i da je to manje u odnosu na prethodne izbore 2020., kada ih je bilo 574.

“Od 55 stranaka kojima je overa odbijena, deset je uložilo žalbu. Sud je sve odluke CIK-a potvrdio”, rekla je Hadžiabdić.

Pažnju je skrenula na dva predmeta – Srpske demokratske stranke (SDS) jer nije podnela broj računa za finansiranje izborne kampanje te slučaj “Srpska radikalna stranka – dr. Vojislav Šešelj” jer je, prema mišljenju CIK-a, ta stranka trebalo da ukloni nedostatke u nazivu s obzirom na to da su zaključili da se, kako je navela, "u nazivu glorifikuje presuđeni ratni zločinac i tražili su da se ukloni ime Vojislav Šešelj u roku dva dana". Hadžiabdić je dodala da su prihvatili zahtev pa će na lokalnim izborima nastupiti kao SRS – Srpska radikalna stranka.

U slučaju preuranjene kampanje, rekla je, CIK će će reagovati po službenoj dužnosti.

Ona je pozvala sve birače da provere rok važenja svojih ličnih dokumenata te da ih blagovremeno zamene kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo na dan izbora, preneli su sarajevski mediji.

Hadžiabdić je najavila da će 1. jula biti organizovano žrebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dodajući da će o detaljima biti odlučeno na sutrašnjoj sjednici CIK-a.

Prethodno je Sud BiH odbio žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koji je krajem maja ponovno priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.