27. jun 2024 17:13

Cvijanović čestitala Vidovdan - krsnu slavu Vojske Republike Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijanović čestitala Vidovdan - krsnu slavu Vojske Republike Srpske

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SARAJEVO - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je krsnu slavu Vojske Republike Srpske i istakla da je Vidovdan nacionalni praznik u kojem se prepliću srpska istorija, vera i običaji.

"Na jedan od najvažnijih datuma, koji je duboko usađen u svest srpskog naroda, Republika Srpska odaje dužnu počast vojsci koja je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranila njene granice i svoj narod od potpunog stradanja i progona", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da su u borbi za slobodu i opstanak najbolji i najhrabriji sinovi srpskog naroda dali živote i delove tela i da su njihova nesebična žrtva i sećanje na njih trajna obaveza i zavet budućim generacijama da čuvaju i jačaju Republiku Srpsku.

"U uverenju da ćete sa ponosom nastaviti da baštinite tradiciju slavne i herojske Vojske Republike Srpske, još jednom vam čestitam krsnu slavu i želim profesionalne i lične uspehe", navela je Cvijanovićeva u čestitki komandantu Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, svim pripadnicima ovog puka i nekadašnjim borcima Vojske Republike Srpske, prenela je Srna.

Komanda Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka tradicionalno organizuje proslavu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.