2. jul 2024 17:32

Radovan Višković: Deklaracija je istorijski čin za Srpsku i Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Višković: Deklaracija je istorijski čin za Srpsku i Srbiju

Foto: TANJUG/FOTO SRNA

BANJALUKA - Republika Srpska i Srbija su jedan narod i želja nam je da u budućnosti imamo još jače odnose i još jaču povezanost, ne samo na ekonomskom planu, nego i na svim ostalim, izjavio je danas premijer Srpske Radovan Višković.

"Usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda je istorijski čin za Srpsku i Srbiju", rekao je Višković u raspravi o Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Višković je u Narodnoj skupštini Republike Srpske poručio da kao predsednik Vlade Srpske apsolutno prihvata to da će vlade Srpske i Srbije raditi akcioni plan za svih 49 tačaka Deklaracije.

"Velika zahvalnost predsedniku Srpske Miloradu Dodiku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što su došli do konsenzusa da ovo pitanje na ovakav način postave", naglasio je Višković.

Napomenuo je da su samo dan ili dva pre održavanja Svesrpskog sabora ambasadori Kvinte u Beogradu, uz pokroviteljstvo američkih ambasadora, raspravljali o ovoj Deklaraciji.

"Tada smo imali napismeno koje su bile njihove primedbe i to je sve ono što smo danas mogli da čujemo od nekih. Ista kuhinja, isti nalogodavac, samo drugi spiker", rekao je Višković.

Višković je dodao da nikako ne mogu da stoje tvrdnje da je ovom Deklaracijom ukinut Dan Republike Srpske.

"Imamo zakon o Danu Republike Srpske koji kaže da se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske. Vlada Srpske svojom odlukom uređuje način obeležavanja Dana Republike i to je radila sve ove godine. Siguran sam, s obzirom na ovu Deklaraciju, da će 9. januara 2025. godine to obe;ežavanje biti još dostojanstvenije", rekao je Višković.