21. januar 2023 17:02

Željka Cvijanović: Da li bi sad trebalo iseliti "zajedničke institucije"?

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BANJALUKA - Komentarišući odluku Ustavnog suda da termin "zajedničke institucije" proglasi neustavnim, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Želјka Cvijanović se zapitala da li bi onda trebalo poništiti i akte Parlamentarne skupštine BiH objavlјene 1999. godine i iseliti sve te institucije?

"Pošto je Ustavni sud BiH, u jednoj od svojih mnogobrojnih političkih vratolomija, rekao da je termin "zajedničke institucije" neustavan, da li bi valјalo poništiti akte Parlamentarne skupštine BiH (Predstavničkog doma i Doma naroda) objavlјene u Službenom glasniku BiH br. 12/99 , pa time poništiti i prenos vlasništva i iseliti sve te institucije?", navela je Cvijanović na Instagram profilu.

Dodala je da ovo nisu jedini akti u kojima zajedničke institucije sebe zovu zajedničkim.

Kako RTRS prenosi, odlučujući o zahtevu Denisa Zvizdića za ocenu ustavnosti člana 5 Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da ovaj član u delu koji glasi "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravlјaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.