9. jul 2024 15:14

Hristijan Mickoski: Republika Severna Makedonija je veliki donator Ukrajine

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE  - Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski rekao je danas u Baltimoru da zvanično Skoplje neće otpočeti pregovore o priključenju EU sve dok bugarska manjina ne bude deo ustava RSM.

Mickoski je na predavanju na Univerzitetu "Džon Hopkins" u Baltimoru rekao da Vlada nema garancije da će to biti i poslednji zahtev, odnosno uslov Bugarske, koja već duže vreme blokira evropski put Severne Makedonije.

"Nećemo moći da budemo spremni da otpočnemo pregovore ako u Ustav ne unesemo nekoliko stotina naših građana, koji su deo bugarske manjine u Makedoniji. Ko nam može garantovati da je ovo poslednji zahtev? U Sudu za ljudska prava u Strazburu imamo 14 presuda koje govore da su povređena prava makedonske zajednice u Bugarskoj. I tu se postavlja logično pitanje čija se prava krše", rekao je Mickoski.

Govoreći o bugarskom vetu, on je naglasio da o pravim dobrosusedskim odnosima treba razgovarati, ali da ti razgovori treba da budu dvosmerni.

Makedonski građani, rekao je Mickoski, žrtvovali su previše za evropsku perspektivu i u tome bili ponižavani.

"Mi nismo političari puni optužbi za kriminal i korupciju kao što ih ima u regionu. Mi ćemo štititi naše interese, spremni smo da raspravljamo o argumentima, iznesemo ih, vidimo čiji će argumenti pobediti. Makedonski građani dali su doprinos evropskoj perspektivi kao niko do sada, istakao je premijer Mickoski.

Mickoski, koji u SAD predvodi delegaciju RSM na Samitu NATO, govorio je i o temama od značaja za Makedoniju, region i šire.

"Najveći prioritet Vlade biće jačanje privrede i odlučna borba protiv kriminala i korupcije ako želimo da razvijamo našu zemlju za sledeću generaciju. Postoji velika koalicija između pojedinih političara, sudija, tužilaca i poslovne elite i tu koaliciju moramo raskinuti, inače ćemo kao i svi naši prethodnici i biti poraženi", naveo je Mickoski, preneo je skopski portal NetPres.

On je istakao da će se boriti za svoje stavove, sukobljavaće se, kaže, sa svim stručnjacima, jer je narod gladan pravde.

Premijer se fokusirao i na aktuelno pitanje o Ukrajini.

"Moja zemlja je veliki donator Ukrajine. Skupština je glasala za ogromnu podršku Ukrajini. Mi smo među prvih pet davaoca pomoći po glavi stanovnika u svetu", rekao je Mickoski i dodao da RSM nije velika i bogata zemlja, ali je uložila sve napore da podrži Ukrajinu i ukrajinski narod.