9. jul 2024 19:26

Nenad Stevandić: Dokument o regulisanju odnosa Republike Srpske i FBiH povučen iz procedure

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA  - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je iz procedure povučena informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Stevandić je objasnio da su ga poslanici koji su bili za zakazivanje posebne sednice dopisom obavestili da sa 14. posebne sednice povlače taj dokument.

"Imajući u vidu da je ovo jedina tačka dnevnog reda, nisam zakazivao Kolegijum o posebnoj sednici", rekao je Stevandić i dodao da je dopis narodnih poslanika dobio juče popodne.

Istakao je da ne postoje nikakvi ''pritisci niti bajke'' u vezi sa održavanjem posebne sednice.

"Mene niko nije nazvao, niti je pretio niti mi je uputio bilo kakakv dopis, niti je šta tražio u vezi sa ovom sednicom", istakao je Stevandić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je 23. maja da će vlada u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti Federaciji BiH.

Vlada Republike Srpske donela je 30. maja Rešenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je 28. juna da je dokument o mirnom razdruživanju koji predlaže Republika Srpska završen i da će u narednim nedeljama biti ponuđen Federaciji BiH.