11. jul 2024 14:53

Vlada Srpske usvojila informaciju o izgradnji memorijalnog kompleksa žrtvama Podrinja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Bennian, ilustracija

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o projektu "Izgradnje memorijalnog kompleksa u znak sećanja muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju (1992-1995)" i zadužila Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, izradi idejno rešenje i utvrdi budžetski okvir za izgradnju tog kompleksa.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u regionu Podrinja muslimanske snage izvele su niz mučkih napada na nezaštićena srpska naselja, ostavljajući iza sebe pustoš i smrt.

Na ovim prostorima je u proteklom ratu izvršen najveći zločin nad srpskim stanovništvom, naročito nad srpskim civilima, saopštili su iz Vlade Srpske.

Dan obeležavanja i pomen žrtvama muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju se organizuje u Bratuncu svake godine i nalazi se na listi događaja od republičkog značaja.

"Sa namerom očuvanja sećanja na srpske žrtve i događaje iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Vlada Republike Srpske je pokrenula incijativu izgradnje objekta memorijalnog karaktera kao obeležje stradalim žrtvama. Izgradnja memorijalnog centra ima za cilj trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan deo širih nastojanja Vlade Republike Srpske za negovanjem kulturno-istorijske tradicije i kulture sećanja na stradanje srpskog naroda", stoji, između ostalog, u vladinom saopštenju.