11. jul 2024 15:25

U Potočarima obeleženo 29 godina od stradanja Bošnjaka na području Srebrenice, skup protekao bez incidenata

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Armin Durgut

SREBRENICA - Verskim obredom koji je predvodio reis IZ u BiH Husein Kavazović, u Memorijalnom centru Potočari završeno je obeležavanje 29 godina od stradanja Bošnjaka na području Srebrenice tokom jula 1995. godine.

Skup u Potočarima je završen bez incidenata, a o njegovoj bezbednosti je brinula policija Republike Srpske, uz pomoć drugih bezbednosnih službi BiH.

Kao i svih proteklih godina i na ovom skupu je izneto niz optužbi na račun Srbije, Republike Srpske i Srba.

Intext service Video

Najdalje u tim optužbama je otišao bošnjački član i aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović, koji je govorio o navodnim opasnostima koje prete BiH, o memorandumu SANU i Deklaraciji Svesrpskog sabora, ustvrdivši da Sarajevo želi mir, ali da to "ugrožava politika režima u Beogradu".

Tražeći sličnosti između nekadašnje i aktuelne vlasti u Beogradu, Bećirović tvrdi da se "prošlost koja se zaboravi može ponoviti" na prostoru gde se, kako je rekao, vekovima živi zajedno i da će se tako živeti u budućnosti.

Komemoraciji su prisustvovali ambasadori i predstavnici ambasada zapadnih i arapskih zemalja u Sarajevu, predvođeni Bećirovićem i Željkom Komšićem, kojeg su za hrvatskog člana Predsedništva izabrali Bošnjaci. Prisutni su bili i šef Misije u EU u BiH Johan Satler i Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika.

Service Photo Gallery

Inače, ovo je prva komemoracija u Centru u Potočarima nakon što je nedavno u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija o Srebrenici, koju su jednostrano, kršeći Dejtonski mirovni sporazum, inicirali politički predstavnici Bošnjaka, uz podršku Nemačke i Ruande.

Za rezoluciju su glasale 84 zemlje članice, dok je protiv ili uzdržano bilo čak 87.

Nakon usvajanja rezolucije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je najavio da će Federaciji BiH ponuditi sporazum o "mirnom razdruživanju" o kojem bi trebalo da se izjasni Narodna skupština Republike Srpske.