12. jul 2024 09:04

Viši sud u Podgorici oslobodio krivice sve optužene u predmetu "državni udar"

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Svi ranije optuženi u predmetu "državni udar" oslobođeni su krivice, odlučio je jutros Viši sud u Podgorici.

Oslobođenima je prethodno optužnicom bilo stavljeno na teret pokušaj nasilnog rušenja vlasti na izborni dan 2016. godine, uoči prijema Crne Gore u NATO.  Presudu je izrekao sudija Zoran Radović.  

Lideri nekadašnjeg DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić i ostali oslobođeni su optužbi u slučaju poznatom kao „državni udar“.  Viši sud je sve optužene proglasio krivim 2019, a Apelacioni sud dve godine kasnije poništio je tu presudu i vratio suđenje na početak.  

U završnim rečima tužilaštvo je tražilo osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.  

Presuda optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, poništena je pre tri godine u Apelacionom sudu i naložen je ponovljeni postupak.  

Specijalno tužilaštvo na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem, koje je izabrano nakon političkih promena u Crnoj Gori 2020. godine, u celosti je ostalo pri ranijoj optužnici, koju su zastupali sada uhapšeni bivši GST Milivoje Katnić i bivši specijalni tužilac Saša Čađenović.  

U optužnici se navodi da je kriminalna organizacija na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otme i ubije tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.