12. jul 2024 10:31

Advokat Miroje Jovanović: Okončan sramotni proces započet pre sedam godina

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

PODGORICA - Oslobađajuća presuda za sve optužene u slučaju poznatom kao “državni udar” jedina je moguća presuda, poručili su danas advokati odbrane.

Jedan od advokata odbrane Miroje Jovanović podsetio je danas, nakon izricanja presude u Višem sudu u Podgorici, da je ovaj "sramotni proces" započet pre sedam godina.

„Danas smo dobili okončanje u smislu logičkog rezona. Konačno više niko ne veruje u priče lažnog svedoka saradnika niti u nepismene konstrukte Velimirovića. Mi smo zadovoljni“, kazao je Jovanović novinarima.

Intext service Video

Rekao je da je prvostepena presuda koju je izrekla sudija Suzana Mugoša politički a ne pravni rezon.

„Ili nije čitala spise ili je čitala delimično. Prvi put je rezon bio izrazito politički obojen“, rekao je Jovanović i istakao da, kada se optužnica zasniva na takvim svedocima i na policijskom oružju, onda ovako i prođe.

Na pitanje da prokomentariše drastičnu razliku u zaključivanju između veća sudije Suzane Mugoše i Radovića, Jovanović je rekao da je tako jer Mugoša nije pročitala predmet i da “nema pojma o predmetu”, te da njen rezon u prvostepenoj presudi nije pravnički, nego ideološko-politički.

"Sudilo se zbog političkih govora, ljudima koji su držali potpuno prirodne političke govore”, naveo je Jovanović.

Naveo je da Andrija Mandić i Milan Knežević nisu mogli da prisustvuju izricanju presude.

„Naši klijenti su imali obaveza, nisu mogli da prisustvuju“, rekao je Jovanović.

Naveo je da očekuju žalbu Tužilaštva, poručivši da ako oni napišu žalbu na 200, odbrana će odgovoriti na 400 strana.

„Sve što Tužilaštvo napiše u žalbi mi ćemo duplo. Ovo neka bude neki pravni čelendž“, kazao je Jovanović, preneo je podgorički portal Borba.

Intext service Video

Advokat Dražen Medojević je rekao da je ukidno rješenje Apelacionog suda iz 2021. godine bilo toliko precizno, da nije ostavljena mogućnost da se donese bilo kakva druga odluka osim oslobađajuće.

On je kazao da je sudija Zoran Radović, nakon izricanja presude, dao prošireno obrazloženje i da je upravo potencirao one stvari koje su konstatovane i u ukidnom rešenju Apelacionog suda.

"Tako da nijednom rečju, nijednim dokazom od samog starta nije u nekom razumnom razmišljanju mogla da se dovede u pitanje krivična odgovornost bilo kojeg okrivljenog. Bila je to jedna nespretna i suluda konstrukcija bivšeg Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na čelu sa Milivojem Katnićem, i jedini mogući epilog je današnji", rekao je Medojević.

Upitan kako komentariše to što je SDT ostalo pri istoj optužnici i tražilo istovetne kazne, on je kazao da mu to nije jasno. "Nisu došli da stanu iza onoga što su uradili, došli su da pročitaju nečije tuđe završne reči", naveo je Medojević.