12. jul 2024 13:30

Slovenija udvostručuje pristustvo u misiji NATO na Kosovu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

VAŠINGTON - Slovenački premijer Robert Golob najavio je na kraju samita NATO-a u Vašingtonu da će ta zemlja udvostručiti svoje prisustvo u misiji NATO-a na Kosovu sledeće godine.

On je objasnio da se prisustvo Alijanse na Zapadnom Balkanu pojačava na inicijativu američkog predsednika Džoa Bajdena.

"Svaka država članica Alijanse je važna kada doprinosi najbolje što može. Slovenija svakako ima svoje mesto kao veoma važna članica NATO-a na Zapadnom Balkanu", naveo je Golob u izjavi za novinare u četvrtak.

On je dodao da se dodatni pripadnici Oružanih snaga Slovenije (SV) šalju na Zapadni Balkan kako bi sprečili potencijalne nove sukobe, prenosi STA.

U Kosovskim snagama (KFOR), koje čine više od 5.000 vojnika iz 28 zemalja, trenutno je oko 110 pripadnika VS.

Golob je takođe ocenio da je trodnevni samit NATO-a u Vašingtonu bio uspešniji nego što se očekivalo, a da je poseban fokus bio na Ukrajini i da će samit pomoći da se okonča sukob u toj zemlji.

Premijer je istakao da su obaveze za dalju pomoć Ukrajini poruka Rusiji da treba da računa na to da će Zapad pružiti dugoročnu podršku Ukrajini.

"Krajnje je vreme da Rusija shvati da treba da otpočne mirovne pregovore'', zaključio je Golob.

Takođe je istakao da o miru može da se razgovara isključivo kolektivno i da je poslata poruka da mađarski premijer Viktor Orban nije razgovarao sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom u ime EU i NATO-a.

Golob je rusku invaziju Ukrajine označio kao jasno kršenje međunarodnog prava, a priznao je i da je zbog situacije na Bliskom istoku narušeno poverenje zemalja globalnog juga u Zapad.

"Moramo pokazati da ne koristimo dvostruke standarde i moramo se potruditi da se sukobi u Palestini okončaju i pronađemo put do trajnog mira", dodao je on.