23. februar 2024 10:36

Počeo turnir "Fudbal za prijateljstvo fidžital" na Igrama budućnosti u Kazanju

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/Igor Link, ilustracija

KAZANJ - Turnir "Fudbal za prijateljsvo fidžital" na Igrama budućnosti u Kazanju zvanično je počeo, a Filip Avramović je bio izvrstan na debiju u novom formatu uprkos porazu ekipe FK Crvena zvezda.

Zvanični ambasador programa i nosilac Odlikovanja zaslužnog građanina Rusije za ostvarenja u oblasti sporta, fudbalski as Andrej Aršavin pozdravio je devojčice i dečake iz 13 zemalja sveta, raspodeljene u šest timova od po šest članova, koji su nazvani po ugroženim vrstama životinja.

Od prvog sudijskog zvižduka najmlađi učesnici "Igara budućnosti" demonstrirali su svoje umeće u FIFA igrici, kao i na prilagođenom fudbalskom terenu sa martinelama, u mečevima koji su bili uzbudljivi za praćenje i krajnje neizvesnog toka i ishoda.

Tim predstavnika Srbije Filipa Avramovića iz omladinske škole FK Crvena zvezda - "Onažer"- nesrećno je izgubio od "Kaspijske foke" tek posle izvođenja "zlatnog penala" sustigavši zaostatak sa FIFA igrice od 5:2 u fudbalskom meču dramatičnog toka, u kome je protivnički golman iz Uzbekistana dva puta u poslednjih 10 sekundi odbranio jake šuteve na svoj gol.

I pored toga, Filip Avramović je u ulozi kapitena svoje ekipe ostavio verovatno najbolji utisak od sve dece koja su danas nastupila na turniru, presekavši svaki napad koji je išao preko njegove odbrambene pozicije, a sa dve asistencije i isto toliko golova zabeležio i sjajan nastup u ofanzivnom segmentu igre.

I pored poraza na otvaranju turnira, Avramović je bio nasmejan i optimističan.

"Ovakvo takmičenje je pre svega zanimljivo i osećaj je lep. Družimo se, igramo fudbal i FIFA igricu, obilazimo grad, a stekao sam i dva-tri nova prijatelja. Pričaću drugovima kod kuće o svemu što sam doživeo ovde, a naročito ako na kraju osvojimo turnir. Za učešće na turniru sam se pripremao tri nedelje tako što sam prolazio poligone na fudbalskim treninzima, a u igricama igrao FIFA", otkriva Avramović i ističe da je ponosan što predstavlja svoju zemlju i klub na ovako velikom međunarodnom sportskom događaju.

"Imam malo tremu, ali nije ništa strašno, jer sam veoma radostan što predstavljam Srbiju i Zvezdu na ovakvom takmičenju. Roditelji me bodre od kuće, i kažu mi, Filipe, svaka ti čast što si ovo postigao", rekao je Avramović.

Sa roditeljima se u potpunosti slaže i Marko Milić, trener Omladinske škole FK Crvena zvezda, koja je članica ovog projekta od njegovog nastanka 2013. godine.

"Još uvek smo svi pod utiskom ceremonije od sinoć, fantasitčkog ambijenta priređenog za posetioce, učesnike i decu. Izuzetno smo ponosni što smo deo manifestacije koja objedinjuje učesnike iz preko 100 zemalja i veoma emotivni kada u takvom ambijentu vidimo našu zastavu i grb kluba", naglašava Milić.

Naredni meč Filipovih "Onažera" će biti protiv "Gobi medveda" Davida Đolevskog iz Severne Makedonije, dok su danas njegove starije kolege iz e-sports tima FK Crvena zvezda održale trening pred početak svog takmičenja u nedelju.