9. jul 2024 22:54

Fudbaleri Španije prvi finalisti Evropskog prvenstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fudbaleri Španije prvi finalisti Evropskog prvenstva

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

MINHEN  - Fudbaleri Španije prvi su finalisti Evropskog prvenstva pošto su u polufinalu posle preokreta pobedili Francusku rezultatom 2:1.

Francuska je u Minhenu povela već u 9. minutu. Kapiten "galskih petlova" Kilijan Mbape je centrirao, a na drugoj stativi se našao Randal Kolo Muani i udarcem glavom sa pet metara poslao loptu u mrežu. Bio je ti prvi gol Francuske iz igre na ovom turniru, prethodni su bili ili autogol ili sa penala.

Španija je izjednačila u 21. minutu prelepim golom Lamina Jamala. Najmlađi debitant u istoriji Evropskog prvenstva je zahvaljujući fenomenalnom pogotku sa 25 metara postao danas i najmlađi strelac u istoriji EP sa 16 godina i 362 dana.

Potpuni preokret desio se u 25. minutu, kad je posle soloprodora i udarca Danija Olma Žil Kunde skrenuo loptu u sopstvenu mrežu, ali je gol ipak pripisan Špancu.

U drugom poluvremenu Francuska nije uspela da stvori nijednu ozbiljniju šansu da se vrati u meč i izbori produžetak.

Španija će u finalu Evropskog prvenstva, u nedelju od 21 čas u Berlinu, igrati protiv pobednika sutrašnjeg polufinala između Engleske i Holandije. Popularna "crvena furija" će u nedelju juriti četvrtu titulu prvaka Evrope posle 1964, 2008. i 2012. godine i ako slavi postaće najuspešnija selekcija u istoriji EP. Trenutno Španija deli prvo mesto sa Nemcima koji su takođe tri puta bili najbolji na "starom kontinentu".