10. jul 2024 09:30

Fudbaleri Holandije i Engleske večeras igraju polufinale Evropskog prvenstva

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/Igor Link, ilustracija

DORTMUND - Fudbalske reprezentacije Holandije i Engleske igraju večeras od 21 čas u Dortmundu u polufinalu Evropskog prvenstva.

Fudbaleri Engleske su grupnu fazu kontinentalnog šampionata završili na prvom mestu na tabeli sa pet bodova. Fudbaleri "gordog albiona" su u grupi C prvo pobedili Srbiju (1:0), a potom su zabeležili dva remija protiv Danske (1:1) i Slovenije (0:0).

Engleska je u osmini finala EP posle produžetaka savladala Slovačku (2:1), a onda je u četvrtfinalu posle boljeg izvođenja penala pobedila Švajcarsku (5:3, 1:1).

Reprezentacija Engleske je najbolji rezultat na kontinentalnim šampionatima ostvarila pre tri godine kada je u finalu EP na londonskom Vembliju posle penala poražena od Italije (3:2, 1:1).

Fudbaleri Holandije su grupnu fazu na EP završili na trećem mestu sa četiri boda. Holandija je u prvom kolu grupe D pobedila Poljsku (2:1), a zatim je odigrala bez golova sa Francuskom. "Lale" su u trećem kolu poražene od Austrije 3:2.

Holandski fudbaleri su potom u osmini finala EP nadigrali Rumuniju (3:0), a onda su u četvrtfinalu bili bolji od Turske (2:1).

Holandija je najbolji rezultat na EP ostvarila 1988. godine kada je osvojila titulu evropskog šampiona. Holandija je tada u finalu savladala Sovjetski Savez 2:0.

Reprezentacije Engleske i Holandije odigrale su u istoriji 22 međusobnih duela. Holandija je pobedila na sedam, Engleska na šest duela, dok je devet mečeva završeno nerešenim rezultatom.

Nеmački arbitar Fеliks Cvajеr bićе glavni sudija na meču izmеđu Holandijе i Englеske. Njеgovi pomoćnici bićе Nеmci Stеfan Lup i Marko Ahmilеr, dok jе UEFA za čеtvrtog sudiju odrеdila Danijеla Zibеrta. U VAR sobi bićе takođе Nеmci Bastijan

Dankеrt, Kristijan Dingеrt i Marko Fric.

Pobednik meča Holandija - Engleska igraće u finalu EP sa Španijom, koja je sinoć u prvom polufinalu nadigrala Francusku rezultatom 2:1.

Finale je na programu u nedelju od 21 sat u Berlinu.