5. septembar 2023 14:42

Svetislav Pešić: Naš moto je svi za jednog, jedan za sve

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Michael Conroy

MANILA - Naš moto je od prvog dana "svi za jednog, jedan za sve", izjavio je danas u Manili selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić posle pobede "orlova" nad Litvanijom rezultatom 87:68 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Srbija je na meču sa Litvanijom odigrala timski. U potpunosti su neutralisali šut Litvanaca, a imali su i više asistencija i skokova u odnosu na protivnika.

"Ovo je timska pobeda protiv tima koji igra timsku košarku, to su demonstrirali na svim mečevima. Mi to znamo i poštujemo ih i motiviše nas da igramo protiv takvog protivnika. Moramo da se pohvalimo da smo im oduzeli skok na ovom meču. Moramo tako da igramo i u narednim mečevima. Mi smo protiv jednog tima napravili 25 asistencija i po tome smo najbolji. Najbolji smo i po tome jer dajemo najviše koševa iz tranzicije. Da bismo sve to uradili moramo da igramo odbranu. Mi nemamo veličinu i onda se postavlja 'kako da sakrijemo naše nedostatke'. Naš moto je od prvog dana je svi za jednog, jedan za sve", rekao je selektor Pešić na konferenciji za medije.

Intext service Video

Istakao je da je pobeda protiv Litvanije mnogo važna za njega i njegove igrače.

"Kao prvo, čestitam mom timu. Ovo je sjajna i važna pobeda za nas. Odigrali smo odličnu utakmicu protiv dobrog tima Litvanije. Morate da ih poštujete, jer su odigrali zaista dobar turnir. Ne govorim samo o prethodnoj utakmici protiv SAD. Bili smo spremni da igramo protiv takvog protivnika u četvrtfinalu", naveo je selektor Srbije.

Reprezentativci Srbije su odigrali odličnu odbranu, neutralisavši najbolje litvanske košarkaše.

"Valančijunas je bio naša meta i zaustavili smo ga. Zaustavili smo šut za tri poena. Na početku su postigli pet trojki, u nastavku svega dve. Litvanija je jedan od najboljih ofanzivnih ekipa na ovom turniru", rekao je selektor srpskog tima i dodao da ovaj meč što pre mora da se zaboravi.

"Srećni smo zbog pobede, ali sutra je novi dan. Ovo je turnirski sistem i moramo da se pripremimo za novog protivnika. Taj meč je tek za tri dana, i prvi put od početka turnira imaćemo jedan dan za regeneraciju i odmor", naveo je Pešić.

Pešić je istkaao i da im je vetar u leđa dala i poruka Boriše Simaniću, koju su dobili tokom dana.

"Ja sam po tom pitanju mnogo emotivan i to je katastrofa koja nas je zadesila. Od ništa se napravilo svašta. Mogli smo da ga izgubimo, a nismo. On je jedan sjajan dečko i što mi kažemo kako baš njega to da zadesi. Imali smo stvarno jednu veliku sreću da je profesor Radovanović iskusan, i ne znam šta se desilo da njega nije bilo. Jedan čovek može da napravi tim, a jedan da je rasturi. Ovo je zasluga prvo Simanića da je uspeo sve to da izdrži. Najvažnija vest je da sve ide na bolje", rekao je selektor Srbije.

Pešić je istakao da je naredni izazov polufinale Mundobasketa.

"Naravno da sam emotivan. Ja dolazim iz države gde nam je to imidž. Pobeda je uvek važna, ali ja slavim način na koji smo došli do pobede i kako igrači pokazuju tu reakciju. Znate kako, imamo još dve utakmice i treba i to da se dobije. To je sledeći izazov za sve nas", zaključio je Pešić.

Srbija će u polufinalu SP u petak igrati sa pobednikom meča Kanada - Slovenija, koji je na programu sutra.