13. jul 2024 13:52

Pešić: Mečevi u Abu Dabiju će nam sigurno pomoći da dalje napredujemo

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

LION - Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je danas da je zadovoljan igrom ekipe u pobedi nad Francuskom (79:67) i istakao da će predstojeći mečevi u Abu Dabiju protiv Sjedinjenih Američkih Država i Australije pomoći da tim dalje napreduje.

Pešić je jutro posle pobede nad domaćinom Olimpijskih igara za sajt Košarkaškog saveza Srbije (KSS) rekao da je utakmica bila "pravi spektakl" u organizaciji francuskog saveza i da je zahvalan što je Toni Parker baš Srbiju odabrao za svoj oproštaj od košarke.

"Što se same utakmice tiče, ona je pokazala ono što se i zna, a to je da sve počinje od odbrane. Najvažniji deo naših priprema koje smo do sada obavljali, pored dovođenja igrača u optimalno fizičko stanje, je prihvatiti koncept odbrane i na tome raditi. Očigledno je da smo tu na dobrom putu", rekao je Pešić, a prenosi KSS.

Pešić je naveo da je zadovoljan onim što je njegova ekipa pokazala u petak uveče u Lionu.

"Igrati protiv reprezentacije Francuske koja je atletski snažna, gde nije baš jednostavno napraviti dobar "meč ap", obzirom na njihov individualni kvalitet i dobar balans između unutrašnje i spoljne igre. Ali, očigledno smo mogli da držimo ritam utakmice od početka do kraja, pre svega zahvaljujući našoj odbrani, što na kraju i statistika pokazuje. Mi smo imali 51% uspešnosti u šutu, a Francuska 34%. To je pre svega proizvod naše odbrane", dodao je selektor "orlova".

Pešić je dodao da posebno insistira na odbrani u tranziciji.

"Na tome mnogo radimo jer nas u grupi očekuju ekipe SAD, Južnog Sudana i Portorika koje su orijentisane na igru u tranziciji, to jest na brze napade. Na tome smo puno radili i imali smo dobru priliku da protiv ekipe koja je izuzetno atletski selektirana pokažemo da možemo. Što je najvažnije, igrači su pokazali želju da u tom delu igre daju svoj maksimum", istakao je Pešić.

Reprezentaciju Srbije sad čeka put u Abu Dabi, gde će Srbija 16. jula igrati protiv Australije, a 17. protiv Amerikanaca.

"Dva dana uoči utakmice ćemo nastaviti normalno sa treninzima jer se nalazimo u procesu priprema za Olimpijske igre, a ne za turnir u Abu Dabiju iako nas očekuju protivnici koji zahtevaju maksimalan pristup, respekt i pripremu. To su mečevi koji će nam sigurno pomoći da mi dalje napredujemo", zaključio je Pešić.