3. septembar 2024 12:46

Odbojkaši Srbije izborili plasman na SP 2025. na osnovu FIVB rang liste

Izvor: TANJUG

Foto: Odbojkaški savez Srbije

BEOGRAD - Muška odbojkaška reprezentacija Srbije izborila je plasman na Svetsko prvenstvo 2025. u Manili na osnovu rang liste Svetske odbojkaške federacije (FIVB), saopštio je danas OSS.

FIVB je danas objavio spisak reprezentacija, koje će učestvovati na SP 2025. godine. SP će biti održano od 12. do 28. septembra naredne godine u Manili.

Žreb za planetarni šampionat u konkurenciji odbojkaša biće održan 14. septembra od 13.30 časova u Manili.

Na SP 2025. u konkurenciji odbojkaša igraće 32 reprezentacije, koje će biti podeljene u osam grupa sa po četiri selekcije.

Na osnovu odluka Saveta i Administrativnog Borda FIVB iz novembra prošle godine, plasman na SP 2025. ostvarili su domaćin prvenstva Filipini, aktuelni svetski prvak Italija, po tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023: Poljska, Slovenija i Francuska iz Evrope (CEV), SAD, Kanada i Kuba iz Severne i Srednje Amerike (NORCECA), Argentina, Brazil i Kolumbija iz Južne Amerike (CSV), Japan, Iran i Katar iz Azije (AVC) i Egipat, Alžir i Libija iz Afrike (CAVB).

Na SP će učestvovati i 15 reprezentacija sa FIVB rang liste i to: Nemačka, Srbija, Holandija, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka, Bugarska, Portugalija, Finska, Tunis, Kina, Rumunija, Čile i Koreja.

U saopštenju se navodi da će reprezentacije u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang liste FIVB.