21. jul 2024 11:32

Maljković: Nadam se srpskom prazniku u Parizu i rekordnom broju medalja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković rekao je danas da će srpski tim učiniti sve da na Igrama u Parizu osvoji rekordan broj medalja.

"Ima jedan restoran u Parizu, gde je sedeo čuveni Hemingvej i gde piše: "Pariz je praznik".

Nadam se da ćemo napraviti praznik za srpski sport i da uzmemo što više medalja", istakao je Maljković na svečanosti dodele državne zastave srpskom timu na prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića.

On je iskoristio priliku da ispriča kako je, kada je prvi put išao kod Vučića i kada su razgovarali o tome da dođe na čelo OKS, predsedniku rekao da nikada ništa neće tražiti za sebe, jer on već sve ima, ali da će uvek tražiti pare za sportiste.

Intext service Video

"Zašto to kažem? Zato što kad god sam došao dao je i više od onoga što sam tražio. Ja to pričam od Skoplja do Ljubljane. U Bosni sam bio skoro na promociji filma o Toniju Kukoču, isto sam rekao. I to je živa istina. Zemlja koja daje 20 miliona evra godine za sport, koja pravi stadione u Loznici, Zaječaru, Leskovcu, zemlja koja pravi "svemirski brod" u Zavodu za sport u Košutnjaku, EXPO... Zemlja koja ima najveće šampione Evrope i sveta treba da bude ponosna i zato hvala državi i predsedniku na razumevanju". Svi su imali uslove za najbolji optimalan rad, njiihovi treneri isto tako, podvukao je Maljković.

"Da li možemo nešto malo da popravimo? Možemo. To će da bude zadatak u sledećem periodu. Olimpijski komitet je puno radio, puno uradio. Ove godine smo obišli 26 gradova, više od 50.000 dečaka i devojčica koji su najbolji deo Srbije izveli na ulice, sve sa gradonačelicima koji baš nisu svi sportsmeni, neki su čak oslobođeni fizičke kulture bili. Želimo sreću našoj ekipi, puno dobrog zdravlja, a sve ostalo oni će da naprave", poručio je Maljković.

Service Photo Gallery

Želim bar medalju više nego u Tokiju

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković izjavio je da na 33. letnjim Olimpijskim igrama, koje počinju u Parizu 26. jula, želi bar medalju više nego u Tokiju, kada su naši sportisti osvojili rekordnih devet medalja, od kojih su tri bile zlatne.

Maljković je za današnju Politiku istakao da Srbija u Pariz ide sa velikim hendikepom, s obzirom na odluku Olimpijskog komiteta Francuske da izbaci karate iz programa.

"To znači da smo uskraćeni za učešće Jovane Perković, koja bi sigurno imala velike šanse da odbrani zlato. Milica Mandić, jedina žena sa dva zlata u Srbiji, povukla se iz tekvondoa iz porodičnih razloga. U Pariz idemo bez dve sigurne medalje", kaže Maljković.

Intext service Video

On naglašava da od naših sportista želi da daju poslednji atom snage u borbi za medalje, ali da uspeh ipak zavisi od trenera.

"Da bi džudisti Kukolj ili Majdov bili olimpijski prvaci, moraju u jednom danu da pobede pet strašnih boraca iz drugih zemalja. Treneri su ti koji sportistima usađuju veštinu", kaže Maljković i dodaje da medalje osvajaju hrabri ljudi.

Predsednik OKS navodi da smo najbolji na svetu kada se gleda procenat novca koji se iz budžeta usmerava direktno na sportiste i trenere.

"Oko 78 odsto novca iz OKS ide u tom smeru, a taj odnos je kod Francuske, Amerike i Nemačke 27 ili 28 odsto", rekao je Maljković.

Ističe da OKS ima veliko razumevanje države, a pogotovo predsednika Aleksandra Vučića.

"Nije se nikada desilo da odem kod njega, da mu obrazložim za šta nam je neophodan novac, a da ta sredstva ne dobijemo", rekao je Maljković.

Osvrćući se na to što su treneri 2009. godine isključeni iz Uredbe o nacionalnim sportskim priznanjima i penzijama, Maljković kaže da taj problem može da reši jedino predsednik države.

"Red je da se odužimo uspešnim trenerima i da im damo ono što su zaslužili, pogotovo onima koji teško žive", rekao je Maljković.

On dodaje da su Srbiji potrebni treneri, kao i da bi trebalo neuporedivo više ulagati u njihovu edukaciju.

Olimpijski program biće gust, a Maljković kaže da su u OKS napravili plan ko će ići na koje borilašte da podrži naše takmičare.

Maljković je takođe rekao da postoje veliki izgledi da se u Parizu sastanu džudistkinje Srbije i tzv. Kosova.

"Što se tiče nastupa tzv. Kosova na OI, iz ugla OKS to je pre svega sportsko pitanje. Deca, i jedna i druga, treba da se takmiče. Kad ulaziš u jednu organizaciju, prvo pročitaš pravila ponašanja u njoj. Mi smo ta pravila odavno pročitali i ne ostaje nam ništa drugo nego da ih se pridržavamo", rekao je Maljković.