20. jun 2023 09:12

Frank Štabler i Mihain Lopez promoteri Svetskog prvenstva u rvanju 2023.

Izvor: TANJUG

Foto: Rvački savez Srbije

BEOGRAD - Rvački savez Srbije i Beograd drugu godinu zaredom biće domaćin Svetskog prvenstva za seniore od 16. do 24. septembra u "Štark areni", podsetio je RSS.

Ovogodišnji šampionat posebno je važan, jer predstavlja prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024. pa se očekuje više od 2.000 akreditovanih učesnika i veliki broj publike iz celog sveta.

Koliko je značajno ovogodišnje Svetsko prvenstvo govori i činjenica da su promoteri dve rvačke legende. U pitanju je nemac Frank Štabler, trostruki svetski šampion i osvajač dve svetske bronze. Štabler je javnosti poznat i po tome što mu je najveći protivnik bio srpski olimpijski šampion Davor Štefanek.

Drugi promoter je Mihain Lopez sa Kube, četvorostruki olimpijski pobednik, petostruki svetski šampion i osvajač čak 32 zlatne medalje. Oni su želeli da budu deo istorijskih dešavanja u Srbiji.

Srbija ima ozbiljan zadatak da opravda visoka očekivanja Svetske rvačke federacije, učesnika i gostiju.

"Ponosni smo što ispisujemo rvačku istoriju medaljama naših sportista u svim uzrasnim kategorijama, ali i što smo od strane Svetske rvačke federacije označeni kao najbolji organizatori SP jer smo ispunili izuzetno visoke standarde UWW-a. To je i glavni razlog zbog kog smo dobili priliku da se opet pokažemo kao odlični domaćini i ugostimo rvačke asove", izjavio je predsednik Rvačkog saveza Srbije (RSS) Željko Trajković.

On je istakao da je cilj srpskih rvača kvalifikacije za OI u Parizu.

"Stručni štab ima jasno definisan program, reprezentacija je završila pripreme u Turskoj, sada su u Španiji pa će dalje ići u Bugarsku, Makedoniju. Moram da se zahvalim našoj zemlji, Olimpijskom komitetu i Ministarstvu sporta na dugogodišnjoj pomoći zbog koje možemo da obezbedimo najbolje uslove koji su potpuno ravnopravni sa najrazvijenijim rvačkim velesilama, što je krucijalno za uspeh", dodao je predsednik RSS.

Srbija je od 1955. godine osvojila 110 medalja u seniorskoj konkurenciji na velikim takmičenjima.

"Od kojih je pola osvojeno u poslednjih 20 godina. Pet istorijskih medalja koje su osvojene prošle godine na SP, kao i četiri sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Zagrebu pokazuju da je Srbija zemlja rvanja, a posebno me raduje činjenica da se sve više dece bavi rvanjem. Zato pozivam sve ljubitelje sporta, kvalitetnih i atraktivnih borbi, ali i one koji vole da uživaju u dobroj atmosferi i provodu da dođu u 'Štark arenu' od 16. do 24. septembra i navijaju za Srbiju", istakao je Trajković.

RSS navodi da će publika za devet dana SP imati priliku da prati borbe olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona, a na programu će prvo biti slobodan stil, zatim rvanje za žene i na kraju grčko-rimski stil.

Ovogodišnji zabavni program biće dosta dinamičan, a na svečanom otvaranju 16. septembra očekuje se i nastup muzičke zvezde, a ko je u pitanju biće uskoro otkriveno. Informacije oko SP 2023. uskoro se biti objavljene na zvaničnim kanalima RSS.