31. jul 2023 11:06

Irena Nicović postala šampionka Srbije u preponskom jahanju u kategoriji seniora

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Sergii Kumer, ilustracija

BEOGRAD - U Sportskom centru Kovilovo nadomak Beograda juče je okončano trodnevno prvenstvo Srbije u preponskom jahanju, a šampionka Srbije u seniorskoj konkurenciji postala je Irena Nicović.

Takmičenje je održano u četiri uzrasne kategorije: deca, juniori, amazonke i seniori u parkurima visine od 90 do 140 cm i ugošćeno je 123 konja.

U kategoriji seniora najbolja u Srbiji je bila Irena Nicović, drugo mesto pripalo je Aji Sočo, a treće mesto je osvojio Stefan Đoković.

U kategoriji amazonki najbolja je bila Katarina Pavićević, drugo mesto je pripalo Jovanki Prelić, a treće Teodori Šekularac.

Ivana Dragić je bila najbolja u kategoriji juniori A, a iza nje su bili Ivana Radojčin i Sava Marković.

U kategoriji juniori B prvo mesto je pripalo Katarini Ilić, drugu poziciju je osvojila Matea Gligorić, a treća je bila Jelen Mastilović.

U kategoriji deca A najbolji je bio Aleksa Đukić ispred Elene Konstantinović i Nine Bukvić. Prvo mesto u kategoriji deca B pripalo je Eleni Šogorović, druga je bila Marija Stanivuković, a treća Lara Maksimović.

Serbia open u preponskom jahanju je počeo u petak uz svečani protokol i prisustvo velikog broja zvaničnika, zvanica, takmičara, trenera i sportskih entuzijasta. Okupljenima se prvo obratio ministar sporta Zoran Gajić koji je izrazio svoju podršku ovom značajnom sportskom događaju, naglašavajući važnost promovisanja sporta i razvoja.

Predsednik Balkanske konjičke konferencije i član Upravnog odbora Evropske konjičke federacije Alan Andabaka je istakao da je Srbija važna karika u konjičkom sportu Balkana, a predsednica Saveza za konjički sport Srbije, Irena Nicović, je u svom obraćanju izrazila zahvalnost zvaničnicima koji prisustvuju otvaranju kao i svom organizacionom timu na čelu sa Loranom Sočom i svim sponzorima i poželela sreću svim takmičarima. Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede kao i predstavnci sponzora, bez kojih takmičenje ne bi bilo moguće održati, navodi se u saopštenju Saveza za konjički sport Srbije.

Pored takmičenja, organizatori su pripremili i bogat prateći program za posetioce.

"Publika je imala priliku da prisustvuje koncertu legendarnog Zvonka Bogdana, da učestvuje u utakmici 'Tojota rajd end drajv' gde su konji odmeravali snagu sa Tojota vozilima, kao i da se provozaju fijakerom kroz Sportski centar Kovilovo. Za najmlađe su bile organizovane kreativne radionice, Poni kutak i takmičenje - trka na štapovima. Srpski sokolarski klub je prikazao i približio publici sokolarstvo. Na terenu je bio postavljen štand Saveza za konjički sport Srbije, gde su posetioci mogli bliže da se upoznaju sa ovim plemenitim sportom i da se informišu o aktivnostima različitih konjičkih klubova", navodi se u saopštenju.

Prvenstvo Srbije je imalo međunarodni karakter, učešće su uzeli i takmičari iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Severne Makedonije.