21. avgust 2023 15:01

Međunarodna završnica Sportskih igara mladih biće održana u Splitu - Nemanja Vidić novi ambasador

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna završnica Sportskih igara mladih biće održana u Splitu - Nemanja Vidić novi ambasador

Foto: Stefan Cvetković

SPLIT - Međunarodna završnica Sportskih igara mladih (SIM), održava se od danas do 26. avgusta u Splitu, a osim finalnih takmičenja školaraca iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine biće proglašeni novi SIM ambasadori - Nemanja Vidić, Darijo Srna i Maksvel.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik UEFA Aleksander Čeferin i brojne svetske fudbalske zvezde odigraće utakmicu protiv SIM reprezentacije, dok će predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič predvoditi revijalni šahovski turnir, a predsednik i izvršni direktor Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, koji je ujedno i predsednik Premijer Padela, učestvovaće na revijalnom turniru u padelu.

U Srbiji je ove godine održana 10. sezona Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

Kvalifikacioni turniri počeli su u januaru, a u julu je u Banji Ždrelo održano državno finale, na kojem su najbolje plasirani pojedinci i ekipe izborili plasman na međunarodnu završnicu.

U timu Srbije je više od 300 učesnika, a priliku da se druže sa vršnjacima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaće dečaci i devojčice iz 49 opština i gradova.

Ove sezone održano je više od 100 događaja, u više od 80 opština i gradova, sa preko 90.000 učesnika.

Jubilarnu 10. sezonu obeležila je i kampanja protiv vršnjačkog nasilja “Pružam ruku, ne podmećem nogu”.

Takmičenja će se u Splitu održati u 10 sportskih disciplina: atletika (trka na 60m), Lino između dve vatre, šah, stoni tenis, MIS odbojka, odbojka na pesku, 3x3, Millennium team turnir u tenisu, rukomet, mali fudbal za dečake 2012. godište i mlađe, kao i Coca-Cola kup za dečake i devojčice.

Posle dva dana takmičenja, slede dva posebna dana za sve učesnike. Za nove SIM ambasadore biće proglašeni Nemanja Vidić, Darijo Srna i Maksvel Andrade, koji će biti deo ekipe koja će na Prokurativima odigarti revijalnu utakmicu protiv SIM reprezentacije.

Mladi fudbaleri iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaće čast da zaigraju protiv zvezda kao što su Predrag Mijatović, Luis Figo, Roberto Karlos, Zvonimir Boban, Floran Maluda, Fernando Jero, Gaiska Mendijeta, Kristijan Karembe, Rober Pires, Esteban Kambijaso, Vilijam Galas, Aljoša Asanović, Mehmed Baždarević, Mario Stanić i Havijer Zaneti.

U Split SIM-ovcima stiže i podrška iz Srbije - ministar sporta Zoran Gajić, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), Božidar Maljković, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, potpredsednik OKS Žarko Zečević i drugi.