21. decembar 2023 12:40

Otkriven logotip za Svetsko prvenstvo u krosu u Beogradu naredne godine

Izvor: TANJUG

Foto: wabelgrade24

BEOGRAD - U Beogradu je danas predstavljen logotip Svetskog prvenstva u krosu, koje će biti održano 30. marta naredne godine u glavnom gradu Srbije.

Logotip SP u krosu, Beograd 24 je inspirisan zelenilom Parka prijateljstva na Novom Beogradu. On predstavlja jedan od najvećih parkova grada i prostire se na velikoj zelenoj površini od 14 hektara, duž obala reka Dunava i Save.

"U ramu karakterističnog oblika za takmičenja Svetske atletike koji pokazuje slova W i A (World Athletics) predstavljen je Park prijateljstva, Ušće Save u Dunav, šare sprskog ćilima po kojima je naša zemlja prepoznatljiva, kao i trkači u obliku slova BGD (Beograd). Kombinacija ovih elemenata nacionalnih obeležja i srpske istorije verno oslikava domaći i nacionalni karakter koje će ovo prestižno takmičenje imati u 2024. godini", navodi se u saopštenju Srpskog atletskog saveza.

Do početka SP u krosu ostalo je još 100 dana.

"Ovog dana okupili smo se kako bi obeležili 100 dana do SP u krosu i predstavili logo takmičenja. SP u krosu nije samo sportsko takmičenje, već i prilika da pokažemo svetu lepotu našeg grada, bogatu kulturu, i spremnost da budemo sjajni domaćini. Naš logotip, koji smo s ponosom predstavili, odražava duh Beograda i Srbije. Park prijateljstva, Ušće Save u Dunav, šare srpskog ćilima i trkače u obliku slova BGD - svi ovi elementi zajedno simbolizuju spoj tradicije, ljubavi prema sportu i internacionalnog prijateljstva. Beograd, kao grad na ušću dve reke, predstavlja most između prošlosti i budućnosti, između različitih kultura i naroda", rekao je predsednik Lokalnog organizacionog komiteta i direktor Srpskog atletskog saveza, Slobodan Branković i dodao da će njegov tim imati dosta posla do početka SP u krosu.

U saopštenju se navodi da je staza dugačka dva kilometara, a biće održano pet trka i to: Miks štafeta 4x2 km, Juniorke šest km, juniori osam km, seniorke 10 km, seniori 10 km.

Iz SAS navodi da se na SP očekuje više od 1.100 takmičara i oficijelnih lica iz 100 zemalja sveta.