5. jun 2024 15:51

Automatski spoljašnji defibrilatori (AED) dodeljeni granskim sportskim savezima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Olimpijski komitet Srbije, Crveni krst Srbije i kompanija Majndrej (Mindray) dodelili su danas automatske spoljašnje defibrilatore (AED) predstavnicima nacionalnih granskih sportskih saveza čiji su se sportisti kvalifikovali za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

U prostorijama Crvenog krsta Srbije danas je potpisan i Ugovor o partnerstvu između OKS i kompanije Majndrej. Dokument su potpisali predsednik OKS Božidar Maljković i generalni direktor kompanije Majndrej za region jugoistočne Evrope Maks Čao u prisustvu predsednika Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragana Radovanovića.

Poseban gost na ovom događaju bio je ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Service Photo Gallery

Radovanović je podsetio na to koliko je važno da se pored osobe koja je doživela nagli srčani zastoj nađe neko ko je spreman da pomogne na brz i adekvatan način i tako spasi život.

Tokom već tri godine, izjavio je Radovanović, Crveni krst Srbije obučava građane kako da postupe u slučaju zastoja srca u vanbolničkim uslovima primenom tehnika prve pomoći uz korišćenje aparata za automatsku defibrilaciju.

Važna i ujedno ranjiva grupa, objasnio je Radovanović, jesu sportisti zbog čega je prva faza obuke bila usmerena ka njima.

"Visoko cenimo ovaj izuzetan gest kompanije Majndrej u vidu donacije aparata za automatsku defibrilaciju OKS upravo u trenutku kada se naš tim priprema za odlazak na OI, jer znamo u kojoj će meri to uticati na sigurnost srpskih sportista na treninzima i sportskim borilištima. Čast nam je, svakako, što je i Crveni krst prepoznat kao aktivan partner u ovoj aktivnosti", rekao je Radovanović.

Maljković je ponovio koliko je bio veliki značaj saradnje između Crvenog krsta Srbije i OKS u prethodnom periodu i naglasio da današnja donacija aparata za defibrilaciju predstavlja nastavak saradnje kojoj je cilj da se obezbede uslovi za pravovremeno reagovanje u slučaju iznenadnih okolnosti.

Maljković se potom zahvalio kompaniji Majndrej na velikoj i značajnoj donaciji.

"Mi ostajemo opredeljeni da i u narednom periodu, kroz rad naše Zdravstvene komisije, a u saradnji sa svim institucijama iz oblasti medicine u sistemu sporta i kroz naš zdravstveni sistem, radimo na unapređenju zdravstvene zaštite naših najboljih sportista", rekao je Maljković.

Maljković je svoju zahvalnost izrazio i ambasadoru Kine Li Mingu i zamolio ga da prenese poruke zahvalnosti kolegama iz Olimpijskog komiteta Kine sa kojim OKS ima potpisan memorandum o saradnji.

Maks Čao i Li Ming izrazili su svoje zadovoljstvo što se saradnja Srbije i Kine nastavlja u najboljem duhu, duhu sporta i bezbednosti u sportu i poželeli delegaciji Srbije mnogo uspeha u Parizu na predstojećim OI.

Po završetku zvaničnog dela događaja, instruktori Crvenog krsta Srbije izvršili su obuku u merama oživljavanja (kardionpulmonalne reanimacije) i primeni automatskog spoljašnjeg defibrilatora za predstavnike nacionalnih granskih sportskih saveza kojima je uručena donacija. Ova donacija omogućiće sportistima Srbije da imaju brzu i efikasnu pomoć u slučaju naglog srčanog zastoja kako na OI, tako i u kasnijim aktivnostima tokom takmičenja i na treninzima.