10. jun 2024 21:09

Miloš Vučević: Želimo da Srbija što češće bude domaćin velikih sportskih takmičenja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD  - Premijer Srbije Miloš Vučević svečano je večeras otvorio Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima koje je počelo danas i trajaće do 23. juna i rekao da je glavni cilj da Srbija bude što češće domaćin velikih sportskih takmičenja.

"Siguran sam da su svaki narod i svaka država posebno ponosni na sportiste. Tako smo i mi ponosni na sve naše sportiste. Pre 51 godine Beograd je bio domaćin Svetskog prvenstva u vodenim sportovima, a sad smo, pola veka kasnije, u olimpijskoj godini domaćini Evropskog prvenstva", rekao je Vučević na gala ceremoniji otvaranja koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju Nevene Božović.

"Pred nama je izuzetna sportska godina, uskoro počinje i Evropsko prvenstvo u fudbalu, zatim i Olimpijske i Paraolimpijske igre, zatim slede nova takmičenja, a kad već idemo u budućnost moramo da pomenemo i EXPO 2027. koji će biti održan u Beogradu i koji će biti od izuzetnog značaja za našu državu u svakom, pa i sportskom smislu. Želimo da Srbija što češće bude domaćin velikih sportskih takmičenja", istakao je premijer Srbije.

Service Photo Gallery

Beograd će 2026. godine biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu.

"U okviru projekta EXPO 2027 biće izgrađen i novi centar za vodene sportove da bismo mogli ponovo da budemo domaćini velikih takmičenja mnogo brže nego kao sad kad smo čekali pola veka i da omogućimo našim sportistima najbolje moguće uslove", dodao je Vučević pred kraj govora.

"Proglašavam svečano Evropsko prvenstvo otvorenim, neka igre počnu, neka pobedi sport", zaključio je Vučević.

Na svečanom otvaranju kratko su se obratili su se i Husein Al Musalam, predsednik Svetske federacije vodenih sportova, kao i Antonio Hoze Silva, Predsednik Evropske federacije vodenih sportova, koji su istakli da su uvereni da će Srbija i Grad Beograd biti odlični organizatori EP.

Intext service Video

Takmičari iz više od 40 zemalja nadmetaće se na Evropskom prvenstvu u četiri discipline - plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama.

Evropski šampionat u srpskoj prestonici je ujedno i poslednja prilika za plivače da se kvalifikuju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Intext service Video

Od srpskih plivača olimpijsku normu za sada ima samo Andrej Barna, kao i muška štafeta na 4x100 metara u sastavu Andrej Barna, Velimir Stjepanović, Nikola Aćin i Uroš Nikolić.

Najrealnije šanse da se domognu olimpijske norme u pojedinačnim disciplinama imaju Anja Crevar i Velimir Stjepanović.

Takmičenja na EP će biti održana na tri lokacije u glavnom gradu Srbije - u Sportsko-rekreativnom centru "25. maj - Milan Gale Muškatirović", na Adi Ciganliji i u Sportskom centru "Košutnjak".