11. jun 2024 12:26

Nina Macura šampionka Balkana u karateu: San se ostvario

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STR

BEOGRAD - Mlada karatistkinja Nina Macura izjavila je da je ostvarila san osvajanjem zlatne medalje za Srbiju na Prvenstvu Balkana u Istanbulu.

Nina Macura (13) je pre nekoliko dana trijumfovala na Prvenstvu Balkana na kom je učestvovala 41 takmičarka iz 12 zemalja, a mlada Beograđanka bila je ubedljivo najbolja i kroz seriju borbi bez poraza se plasirala se u finale.

Mlada srpska karatistkinja je u polufinalu bila bolja od reprezentativke Hrvatske, a zlato je osvojila u borbi sa Grkinjom.

Nina Macura je izjavila da joj je san bio da osvoji zlato za Srbiju i da podigne srpsku trobojku na pobedničkom postolju.

"San sam počela da sanjam još u prvom razredu kada sam krenula na karate treninge. Prethodno sam u vrtiću, u školici karatea upoznala trenera Marka Ristivojevića koji mi je preneo ljubav prema karateu. Do trećeg razreda bavila sam se katama u kojima sam bila uspešna, ali one su mi bile samo zagrevanje za borbe kojima se bavim od 2021. godine, kada sam stekla uzrasni uslov", izjavila je mlada šampionka Balkana.

Četiri godine zaredom, od kako je krenula da se bavi borbama, Nina Macura je prvakinja Beograda i ekipno i pojedinačno. Na prvenstvu Srbije takođe je četiri godine zaredom osvajala prva mesta. Prvi put je pozvana u reprezentaciju da predstavlja Srbiju na prvenstvu Balkana, najvišem nivou takmičenja za njen uzrast, još 2021. godine.

Service Photo Gallery

"Prvenstvo Balkana tada je bilo u Poreču. Spremala sam se ozbiljno, skidala kilažu da bih ušla u određenu kategoriju, i na sam dan polaska na takmičenje test je pokazao da sam pozitivna na koronu. Dva puta u životu sam najviše plakala. Tada od tuge što ne idem, i sada u Istanbulu od sreće kada sam osvojila zlato za Srbiju", izjavila je kroz smeh Nina Macura.

Na prvenstvu Balkana u Beogradu 2022. i u Baru 2023. zlato joj je izmaklo, oba puta je osvajala bronzu, a nedostajala joj je i sportska sreća.

Mlada srpska karatistkinja je na prvenstvu Balkana u Istanbulu konačno ostvarila svoj san.

Ona je šampion i brojnih školskih, nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Ne postoji turnir na kome je učestvovala, a da nije uzela medalju, i to uglavnom zlatnu.

Ljubav prema karateu prenela je i na mlađu sestru Anu (9) koja je pored dosadašnjih veoma uspešnih rezultata u katama od ove godine prešla u borbe i odmah osvojila titulu prvakinje Beograda i Srbije.

Nina Macura je istakla da i pored njenog rada, truda, želje i volje za uspesima, svih ovih medalja ne bi bilo da pored sebe nema trenera Marka, trenericu Aleksandru, ali i njene drugare iz karate kluba "Pobednik 011", koji je već treću godinu zaredom najuspešniji u Srbiji.

Nina Macura i njeni drugari su, pored uspeha u karateu, i odlični đaci koji osvajaju brojne nagrade na takmičenjima iz različitih školskih predmeta na opštinskim i državnim takmičenjima.