15. jun 2024 19:58

Biciklistička trka "Gran fondo" sutra prvi put u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biciklistička trka "Gran fondo" sutra prvi put u Srbiji

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Biciklistička trka "Gran fondo" pod pokroviteljstvom Svetske biciklističke unije održava se sutra po prvi put u Srbiji, u Novom Sadu.

Start trke u deset časova je ispred Pokrajinske vlade, a ruta će više od 500 učesnika voditi uz Dunav do Fruške gore i nazad. Gran Fondo trka sa usponom od 1.500 metara dugačka je 100 kilometara, a ujedno je i kvalifikaciona za Svetsko prvenstvo koje će biti održano u Danskoj krajem leta. Prema rečima organizatora Strahinje Švelja, dolazak Gran fonda po prvi put u Srbiju je privilegija.

"Ministarstvo sporta i naša Pokrajinska vlada su prepoznali veličinu ovog događaja. Svi su nam izašli u susret i bez njih ne bi bilo ovoga. Radimo na tome da se u periodu olimpijskog ciklusa približimo slovenačkom biciklizmu što se tiče organizacionih stvari", rekao je Šveljo.

Šveljo je dodao i da će podizanje trka na veći nivo doprineti tome da se u regionu stvore neki novi šampioni i da se pažnja na talentovanu decu posebno obraća u Somboru, te podsetio da je Srbija ove godine ostvarila dve olimpijske norme, jednu mušku i jednu žensku.

Ambasador ovogodišnje trke i dvostruki osvajač Điro D’Italija Ivan Baso rekao je da je Gran Fondo bitan sportski događaj, koji je deo velike organizacije.

"Ovaj događaj šalje i društvenu i kulturološku poruku koja znači deci koja će poželeti da voze bicikle, ali i ljudima koji žele da se vrate biciklizmu. To je takmičenje koje nudi mnogo mogućnosti", kazao je Baso.

On je rekao i da nije nervozan zbog sutrašnje trke jer postoje dve staze koje daju mogućnost da svako učestvuje u onome što je u skladu sa njegovim pripremama.

Manifestacija je namenjena nekadašnjim profesionalnim biciklistima, mastersima, amaterima, ali i rekreativcima.