25. jun 2024 09:54

Malešević: Prve kvalifikacije za Igre budućnosti 2025. na jesen

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Osnivač sportskog udruženja Zero Tencity Dimitrije Malešević izjavio je danas da je to udruženje dobilo licencu da u Srbiji i regionu organizuje novu sportsku disciplinu "Fidžital" (Phygital) koja predstavlja kombinaciju tradicionalnog i e-sporta, zahvaljujući čemu će na jesen biti organizovane prve kvalifikacije za Igre Budućnosti 2025, koje će biti održane u Dubaiu.

On je za Tanjug rekao da je Fidžital simbioza tradicionalnog i e-sporta, koji pretenduje da postane nova popularna sportska disciplina.

"To praktično znači da timovi igraju utakmice - mečeve online, a potom izlaze na teren i igraju tradicionalni sport, na primer košarku ili fudbal. Pomeraju se granice i sad se od gejmera očekuje da budu atlete i obrnuto", rekao je on.

Intext service Video

On je rekao da je ta organizacija nedavno bila gost na Fidžital samitu u Istanbulu, pored predstavnika FIBA, UEFA, FIFA i ostalih značajnih sportskih institucija, kao predstavnici gejming industrije i profesionalni igrači i da je tada dobila zvaničnu licencu da organizuje sledeće kvalifikacije za Igre Budućnosti 2025.

"Kvalifkacije će biti otvorene za sve, nema ograničenja, a iako će se održavati u Srbiji, učesnici će moći da se prijave iz bilo koje države regiona", rekao je Malešević.