4. avgust 2024 17:02

Novak Đoković je olimpijski šampion!

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novak Đoković je olimpijski šampion!

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PARIZ - Srpski teniser Novak Đoković osvojio je danas zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u finalu pobedio Španca Karlosa Alkaraza 7:6 (7:3), 7:6 (7:2).

Meč je trajao dva sata i 52 minuta. Ovo je bio sedmi međusobni duel srpskog i španskog tenisera, a četvrti trijumf Đokovića, koji je po prvi put u karijeri osvojio zlatnu medalju na OI.

Ovo je druga zlatna medalja za Srbiju na Igrama u Parizu. Srpski reprezentativci u streljaštvu Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su 30. jula zlatnu medalju u takmičenju miks parova u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Đoković je prvi servirao na meču, a uspeo je da povede 1:0. Srpski teniser je u narednom gemu imao brejk loptu, ali je Alkaraz uspeo da izjednači na 1:1. Đoković je poveo 2:1, a potom je na servis protivnika imao tri vezane brejk lopte. Međutim, španski teniser je sigurnim servisom spasao sve tri brejk lopte i izjednačio je na 2:2.

Velika borba je viđena u narednom gemu, a Đoković je uspeo da spasi tri brejk lopte i da povede 3:2. Igralo se potom gem za gem, a Španac u devetom gemu pri rezultatu 4:4 nije iskoristio pet brejk prilika. Đoković je zatim poveo 5:4, ali je Alkaraz potom stigao do 5:5.

Đoković je poveo 6:5, a onda je na servis protivnika imao set loptu. Španac je uspeo da izjednači na 6:6, a pobednik prvog seta odlučen je u taj-brejku, koji je pripao srpskom teniseru rezultatom 7:3.

Alkaraz je na svoj servis stigao do 1:0 na startu drugog seta, a Đoković je uzvratio bez izgubljenog poena. Španac je zatim poveo 2:1 iako je Đoković imao brejk loptu.

Igralo se potom gem za gem, a pobednik drugog seta odlučen je u taj-brejku, koji je pripao srpskom teniseru rezultatom 7:6 (7:2).

Ovo su bile pete olimpijske igre za srpskog tenisera.

Đoković je danas postao najstariji olimpijski šampion u tenisu u pojedinačnoj konkurenciji. On je do zlatne medalje u Parizu stigao bez izgubljenog seta.

Ovo je druga medalja za srpskog tenisera u istoriji OI. On je 2008. u Pekingu osvojio bronzano odličje.