10. jun 2024 09:40

ATP: Janik Siner zvanično najbolji teniser sveta, Novak Đoković pao na treće mesto

Izvor: TANJUG

podeli vest

ATP: Janik Siner zvanično najbolji teniser sveta, Novak Đoković pao na treće mesto

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

LONDON - Italijanski teniser Janik Siner preuzeo je danas zvanično prvo mesto na ATP listi, Španac Karlos Alkaraz je drugi, dok je Srbin Novak Đoković pao na treću poziciju.

Đoković nije uspeo da odbrani titulu na Rolan Garosu zbog čega je na najnovijoj ATP listi izgubio 1.600 bodova. On je nazadovao za dva mesta na listi najboljih igrača sveta.

Srpski teniser je zbog povrede kolena morao da preda meč četvrtfinala Otvorenog prvenstva Francuske Norvežaninu Kasperu Rudu. Đoković je do sada proveo 428 nedelja na prvom mestu ATP liste.

Siner, koji je stigao do polufinala Rolan Garosa, zauzima od danas prvo mesto na ATP listi sa 9.525 bodova. Alkaraz je drugi teniser sveta sa 8.580 poena.

Španac je juče osvojio Rolan Garos, pošto je u finalu pobedio Nemca Aleksandra Zvereva 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2. Đoković je trenutno na trećem mestu ATP liste sa 8.360 bodova, dok je Zverev četvrti sa 6.885. Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Laslo Đere je napredovao za šest pozicija i trenutno je 46. igrač na ATP listi sa 975 bodova, dok su Miomir Kecmanović, Dušan Lajović i Hamad Međedović napravili po četiri koraka napred.

Kecmanović je sada na 53. mestu liste najboljih tenisera sveta sa 920 poena, dok je Lajović 57. igrač na ATP listi sa 831 bodom. Međedović je 131. teniser sveta sa 497 bodova.

Najnovija ATP lista donela je i presek za predstojeće Olimpijske igre u Parizu. Pravo nastupa na OI u Parizu ima 56 najboljih tenisera sveta sa ATP liste, koja je objavljena danas.

Pravo nastupa na OI od srpskih tenisera izborili su Đoković, Đere i Kecmanović. Međutim, Đere je najavio ranije da neće igrati u Parizu. U slučaju da Đere ostane pri svojoj odluci Srbiju će na Igrama u Parizu predstavljati Lajović, koji je trenutno 57. teniser sveta. Četiri igrača iz jedne države mogu nastupati u singlu na OI.