17. jul 2024 12:31

Institut za fiziku projektom osvojio sredstva iz evropskog programa ERA Chairs

Izvor: TANJUG

Foto: Institut za fiziku

BEOGRAD - Institut za fiziku u Beogradu saopštio je danas da su njegovi istraživači sa naučnim projektom "Hidden phases in 2D quantum materials" osvojili sredstva iz evropskog programa "ERA Chairs".

Projekat će realizovati grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta za fiziku u Beogradu, a njime je predviđen povratak iz Amerike u Srbiju jednog od vodećih svetskih istraživača u oblasti čvrstog stanja doktora Emila Božina, koji je doktorirao na Univerzitetu u Mičigenu, bio je istraživač na Kolumbija univerzitetu, a od 2010. godine radio je u Nacionalnoj laboratoriji Brukhejven.

Doktor Nenad Lazarević je ocenio da će projektom "Hidden phases in 2D quantum materials" i povratkom Božina biti uspostavljen "vodeći regionalni centar za eksperimentalnu fiziku čvrstog stanja“.

"Sredstva koja su odobrena u okviru projekta iznose 2,5 miliona evra, a omogućiće da se uspostavi nova jedinica koja će biti integrisana u Centar za čvrsto stanje i nove materijale i povezana sa postojećim laboratorijama u Centru – laboratorijama za čvrsto stanje, nanostrukture, 2D i elektronske materijale", navedeno je u saopštenju.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević je rekao da u institutu znaju da njihova "budućnost kao kvalitetne naučne institucije zavisi od intenzivnog rada na povratku istraživača iz naše dijaspore".

Prema njegovim rečimna, "ERA Chairs" projekat je, posle dva osvojena ERC granta i Tvining projekta, "još jedan u nizu međunarodnih projekata koji će ojačati Institut, kako u pogledu infrastrukture i ljudskih kapaciteta, tako i u naučnom pogledu".

"ERA Chairs" je instrument u okvirnom programu "Horizon Europe", namenjen jačanju istraživačkih kapaciteta univerziteta i instituta.

U septembru 2023. otvoren je poziv za projekte sa ukupnim budžetom od 97 miliona evra, na koji je Institut aplicirao sa predlogom projekta "Hidden phases in 2D quantum materials".

"U okviru projekta, predviđeno je da Institut u istraživanju kondenzovanog stanja materije i novih materijala koristi merenja sa velikih postrojenja i da uspostavi centar za obuku u novim metodama, koji bi bio otvoren za istraživače iz Srbije, regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope", navedeno je u saopštenju.