17. jul 2024 13:06

Begović: Institut za fiziku dobio projekat od 2,5 miliona evra

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović organizovala je danas prijem za istraživače Instituta za fiziku u Beogradu koji su dobili jedan od najvećih pojedinačnih naučnih projekata u vrednosti od 2,5 miliona evra i tom prilikom istakla da je projekat vezan za građenje ljudskih kapaciteta što znači da će u Srbiju da dođu svetski stručnjaci koji će da rade i žive ovde.

"Institut za fiziku je dobio prvi ERA Chairs projekat u okviru poziva Evropske komisije, a tema projekta su 2D kvantni materijali koji imaju neverovatnu primenu u razvoju novih senzora, novih materijala, solarnih panela, kao i u razvoju tranzistora", rekla je Begovićeva.

Prema njenim rečima, to znači znači da je Srbija pokazala da može da bude deo svetskih budućih trendova koji će da menjaju svet.

Intext service Video

"Veliko mi je zadovoljstvo što je ovako jedan mladi i hrabar tim izašao na evropsku pozornicu i osvojio u jednoj vrlo kompetitivnoj trci ovaj projekat. Od 92 miliona evra koje su namenjeni za ove projekte, 2,5 miliona evra dolazi u Srbiju", navela je ona.

Begovićeva je poručila da je "nauka naš najbolji brend, kao i da su ovi ljudi njeni najbolji ambasadori".

"U septembru nam dolazi Emil Božina, svetski poznati ekspert koji sa svojom porodicom dolazi u Srbiju da radi na Institutu za fiziku, da dalje razvija nauku, da jačemo kapacitete, kao i da se povezujemo sa svetom", napomenula je ona.

Prema njenim rečima, jedina sigurna budućnost za razvoj Srbije je ulaganje u nauku, kao i u mlade i pametne ljude.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da je ovo zaista veliki uspeh, ne samo naše zemlje i Instituta, već i naše nauke.

"Era Chairs projekat je, posle dva osvojena ERS granta i Tvining projekta, još jedan u nizu međunarodnih projekata koji vraća nekoliko naših kolega u Srbiju, a koji su dugo radili u inostranstvu. Stvara se novi tim, nova laboratorija u našem centru izvrsnosti za izučavanje čvrstog stanja i novih materijala, a ako nauka bude jaka na Institutu, to će onda dalje privući nova imena", rekao je Bogojević i dodao da je to način da se motivišu mladi kako bi se opredelili za put nauke.

Rukovodilac Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta i šef projekta Nenad Lazarević naveo je da je, uoči tridesetogodišnjice postojanja Centra za fiziku čvrstog stanja i nove materijale, kao glavni izazov u strategiji za dalji razvoj prepoznato odsustvo tehnika napredne strukturne analize.

"Hidden Phases in quantum 2D materials popuniće ovu prazninu povratkom Emila Božina, eminentnog stručnjaka u ovoj oblasti", istakao je Lazarević i dodao da će ujedno projekat uspostaviti jedan vodeći regionalni centar za eksperimentalnu fiziku čvrstog stanja.

Viši naučni saradnik Jelena Pešić napomenula je da cilj ovog projekta nije samo istraživanje, nego povećanje kapaciteta i ljudskih i naučnih.

"Ideja ovog projekta je da osnažimo, ne samo naš centar i Institut, nego generalnu nauku u Srbiji sa tehnologijama i sa istraživanjima koje tek treba da dođu", kazala je ona.

Objasnila je da su tema istraživanja kvantni materijali koji predstavljaju novo poglavlje u razvoju, ne samo nauke o materijalima, nego i za primene, kao i za generalno razvoj tehnologije u budućnosti.

Viši naučni saradnik Bojana Višić rekla je za Tanjug da je jedna od bitnih stvari po pitanju ovog projekta što samim jačanjem infrastrukture, dovođenjem i kupovinom te nove opreme postajemo, kako je rekla, dovoljno konkurentni da možemo da zadržimo studente.

"Studenti koji završavaju fizički fakultet neće morati da odlaze u inostranstvo na doktorske studije ili ako su već tamo, imaće ambiciju da se vrate jer će imati nove tehnike i nove saradnje zbog kojih više neće morati da napuštaju zemlju", zaključila je Višićeva.

Pod nazivom "Hidden phases in 2D quantum materijala" projekat je osvojio sredstva iz evropskog programa ERA Chairs, a realizovaće ga grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje Instituta koje predvodi rukovodilac Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta i šef projekta za koji će biti iskorišćena dobijena sredstva Nenad Lazarević.

ERA Chairs je instrument u okvirnom programu Horizon Europe namenjen jačanju istraživačkih kapaciteta univerziteta i instituta, na koji su istraživači iz Srbije retko aplicirali.