23. januar 2023 15:50

Zavod za javno zdravlje: Voda iz seoskog vodovoda u Pranjanima nije ni za piće, ni za kupanje i kuvanje

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Carlos Marques, ilustracija

GORNJI MILANOVAC - Voda iz seoskog vodovoda kojim se napaja gornjemilanovačko selo Pranjani nije ispravna za piće, utvrdio je Zavod za javno zdravlje nakon što je u njoj pronašao ogromne količine fekalnih bakterija i zbog čega je nadležna inspekcija naložila da se vodovod privremeno zatvori.

Zagađenje je ustanovljeno prilikom redovnog nadzora u objektu vrtića i predškolske ustanove `Sunce` u Gornjem Milanovcu, a nakon čega je alarmirana predškolska ustanova da preko mesne zajednice i opštinske ustanove u Gornjem Milanovcu obezbedi cisterne sa higijenski ispravnom vodom za piće i održavanje opšte i lične higijenu dok se ne obezbede potrebne mere za ispiranje, čišćenje i dezinfekcija seoskog vodovoda.

Posle toga je takođe obavezno ponovno ispitivanje i kontrola, rekla je dr Milka Levajac, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ Čačak.

Vodovod u Pranjanima izgradjen je u drugoj polovini prošlog veka i od tada se značajno proširio, a jedno od mogućih rešenja za sadašnje probelme je priključenje ovog mesta na vodosistem Rzav koji je prošao na svega nekoliko kilometara od centra sela.

„Nas 26 je 1965. godine dovelo vodu sa dva kilometra i sto metara. Ni tada ta voda nije bila na nekom zavidnom nivou što se tiče kvaliteta i ispravnosti, ali ovo sada što se desilo je kulminiralo i jedino rešenje je rzavska voda i da se uvede i kanalizacija. Ovi ljudi i tokom leta i sa ovako neispravnom vodom kubure zbog suša”, kaže Stanimir Marušić iz Pranjana.

U centru sela sa 2.000 stanovnika nalazi se cisterna sa pijaćom vodom koju je postaviloJKP „Gornji Milanovac”.

Problem sa pijaćom vodom je utoliko opasniji jer se u selu nalazi škola koja sa izdvojenim odeljenjimaima 203 učenika, ali i vrtić sa pedesetak mališana.

„Ovo je višedecenijski problem koji muči varošicu Pranjane. Mi se dovijamo na razne načine i uz pomoć JKP iz Gornjeg Milanovca, pa će tako Dom zdravlja, vrtić i naša škola premostiti ovu situaciju. A trajno rešenje bi bilo da se dovede voda sa Rzava”, rekao je direktor OŠ „Ivo Andrić” u Pranjanima.

Inače, voda u Pranjanima trenutno ne može da se koristi ni za kupanje ni za kuvanje