30. jul 2024 09:36

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svete velikomučenice Marine poznate kao Ognjena Marija

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MARIJA IVANOVIĆ

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija, koja je bila borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka tokom vladavine cara Dioklecijana u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji.

U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije koji kažnjava gromom, spada u "ognjevite" svece.

Običaj je da se na ovaj praznik ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi u polju.

Kao jedinica neznabožačkih roditelja, krstila se u 12. godini, zbog čega je se otac odrekao i prema predanju, nakon što je primila hrišćanstvo krštenjem, Sveta mučenica Marina zavetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista.

U 16. godini života, zbog odbijanja ponuđenog braka i vere u Gospoda Isusa Hrista, izložena je najgorim mukama, a potom i pogubljena mačem u doba cara Dioklecijana.

Namesnik carski, Olimvrije, saznavši od Marine da je ona hrišćanka, poželi od nje najpre da mu bude žena. A kada Marina to odbi, on joj naredi da se pokloni idolima, na što sv. Marina odgovori:

"Neću se pokloniti ni prineti žrtve bezdihanim i mrtvim idolima, koji niti sami sebe poznaju niti pak znaju, da li ih mi čestvujemo ili beščestvujemo; ne dam njima one časti, koja pripada samo Tvorcu mojemu".

Tada je Olimvrije stavi na ljute muke, pa je svu ranjenu i krvavu baci u tamnicu. U tamnici Marina se moljaše Bogu, i posle molitve javi joj se najpre đavo u vidu strašne zmije, koja obzinu glavu njenu. No kada se ona prekrsti zmija se raspuče i iščeze. Tada je oblista svetlost nebesna, i njoj se učini, da iščezoše zidovi tamnice, zajedno sa krovom, i krst se javi, blistav i visok, a na vrhu krsta bela golubica, od koje dođe glas:

"Raduj se, Marino, razumna golubice Hristova, kćeri Siona višnjega, jer prispe dan tvoga veselja". I Marina bi isceljena silom Božjom odsvih rana i bolova. Bezumni sudija mučaše je drugi dan u ognjui u vodi, ali Marina sve pretrpi kao u tuđem telu. Najzad je osudi na posečenje mačem.

Čudotvorne mošti svetiteljke nalazil su se u Carigradu do dolaska krstaša, a sada se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

Svetiteljka se najčešće predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva, u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.