30. jul 2024 10:47

U Inđiji postavljeno veštačko gnezdo za stepskog sokola

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Inđiji postavljeno veštačko gnezdo za stepskog sokola

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

INĐIJA - Veštačko gnezdo za stepskog sokola postavljeno je danas na dalekovodu u Inđiji u okviru kampanje "Sokolom za sokola", koju je kompanija Srbijavoz, u saradnji s partnerima, otpočela u novembru prošle godine.

Tokom trajanja pomenute kampanje, od svake kupljene karte za voz "Soko" odvaja se jedan dinar za kupovinu i postavljanje deset veštačkih gnezda duž pruge Beograd-Novi Sad.

Načelnik Odeljenja za ekološku mrežu i biodiverzitet u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić istakao je da stepski soko privlači pažnju zbog svojih bioloških karakteristika koje ukazuju da je reč o brzoj ptici bistrog pogleda, a s druge strane zbog svoje retkosti i ugroženosti.

"To je vrlo specifična vrsta koja se ne gnezdi na drveću, već na dalekovodima. Zbog toga je najbolji mehanizam njegove zaštite pravljenje veštačkog gnezda", rekao je Stojnić.

U okviru kampanje "Sokolom za sokola" gnezda se, kako kaže, postavljaju na mestima na kojima je za stepskog sokola pogodno za lov u okolnim staništima.

Stojnić ističe da su, zahvaljujući višegodišnjem radu sa Elektromrežom Srbije i drugim institucijama, uspeli da podignu populaciju ove ptice u našoj zemlji.

"Uspeli smo da podignemo populaciju sa nekih 30 teritorijalnih parova, koliko ih je bilo pre šest, sedam godina, na više od 50 koliko ih je trenutno. Možemo reći da je populacija sada u stabilnoj fazi i da će zahvaljujući ovakvim aktivnostima doći do svoje stare slave od 60, 70 parova, kada možemo reći da smo manje za njih zabrinuti", kazao je Stojnić.

Direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema u Elektromreži Srbije Maja Adamović naglašava da je ova kompanija za 20 godina učestvovala u postavljanju 200 veštačkih gnezda za ovu retku pticu.

"Aktivno učestvujemo u ovakvim aktivnostima i planiramo da to nastavimo sa našim dugogodišnjim partnerom, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode", poručila je Adamović.