30. jul 2024 15:07

Đorđe Milićević u selu Borač otvorio kulturno-obrazovni kamp na kom učestvuje 150 mališana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević u selu Borač otvorio kulturno-obrazovni kamp na kom učestvuje 150 mališana

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/DENIS ŽIVKOVIĆ

KNIĆ  - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je danas u porti hrama Svetog Arhangela Gavrila u selu Borač kod Knića kulturno - obrazovni kamp na kom učestvuje 150 mališana srpskog porekla iz dijaspore i regiona.

Milićević je istakao da je taj kamp više od samog okupljanja i da je prilika za sve učesnike da kroz druženje, igranje i učenje ojačaju svoje veze sa domovinom i da se upoznaju sa bogatom tradicijom i kulturnim nasleđem.

"Ovaj program je osmišljen tako da učesnicima kampa pruži nezaboravna iskustva, koja će im, nadamo se, ostati urezana u sećanju za ceo život. Verujem da su ovi mališani oduševljeni što su došli u Knić, mesto bogato istorijom, kulturom i prelepom prirodom", rekao je Milićević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar je naveo da će mališani u narednim danima imati priliku da se oprobaju u veštini kaligrafije u manastiru Kamenac, ali i da uživaju u lepotama Gružanskog jezera.

"Verujem da će vam posebno ostati u sećanju poseta spomen parku Šumarice u Kragujevcu, gde ćete moći da odate počast vašim vršnjacima koji su nevini stradali od nemačkih okupatora, samo zato što su pripadali ponosnom i slobodarskom srpskom narodu", naveo je Milićević.

On je iskazao uverenje da će mališanima svi sadržaji koje će videti tokom boravka u kampu pomoći da bolje razumeju korene svog naroda, da se povežu sa vršnjacima i stvore prijateljstva koja će trajati dugo.

"Vi ste budućnost naše zemlje i važno je da uvek nosite u srcu ljubav prema svojoj postojbini, gde god da se nalazite. Želim da izrazim svoju zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji ovog kampa, kao i svih ostalih 21 tematskih letnjih kampova širom Srbije. Bez njihove posvećenosti i truda, ovakav projekat ne bi bio moguć. Draga deco, uživajte u svakom trenutku provedenom ovde. Učite, istražujte, družite se i stvarajte uspomene", poručio je Milićević.