6. avgust 2024 12:53

Jelena Žarić Kovačević posetila decu iz dijaspore koja od avgusta borave u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević posetila je danas beogradski Dom učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" u kojem od početka avgusta, a u okviru sportskog kampa "Srbija te zove", boravi više od 300 deca iz dijaspore.

Žarić Kovačević je istakla da se u kampu nalaze srpska deca ne samo sa teritorije Evrope, već i iz Amerike i Australije.

"To su naša deca, koja vode poreklo odavde. Čija deca i bake žive u Srbiji, čiji roditelji su bili u Srbiji. Oni su možda rođeni u nekim drugim zemljama, ali ono što je za nas od velikog značaja jeste da se ta deca ne samo ovde druže, već i uče o srpskoj istoriji i našoj književnosti", rekla je Žarić Kovačević.

Intext service Video

Dodaje da su neki od prisutnih već bili deo ovog kampa, gde su stekli mnoga poznanstva.

"Ovde se slušaju stare srpske pesme. Mnogi od njih jako lepo pevaju. Mnogo je dece iz srpskih enklava sa Kosova i Metohije", istakla je ministarka.

Žarić Kovačević, kako kaže, veruje da će se tradicija održavanja ovog kampa nastaviti i u narednim godinama, kao i da će ova deca podstaći drugu srpsku decu da se vrate svojim korenima.

Ministarka je izrazila želju i da ova deca jednog dana zaigraju za srpsku reprezentaciju.

Pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov podsetila je da deca sa prostora KiM žive u teškim uslovima, te da im, prema njenim rečima, kamp omogućava da se socijalizuju.

Intext service Video

"Pozivam organizatore i decu da možda jednog dana ovako nešto organizuju i na prostoru Kosova i Metohije. Mi ćemo kao kancelarija učestvovati u svemu tome i obezbediti da se svi oni osećaju bezbedno i sigurno", poručila je Miladinov.

Ona dodaje da je kancelarija za KiM u pethodnom periodu omogućila da oko 4.000 dece sa prostora južne srpske pokrajine boravi u različitim kampovima.

"Ovde je šezdeset osmoro dece", rekla je Miladinov, zahvalivši se organizatorima.

Govoreći o srpskim sportistima sa teritorije KiM, Miladinov ističe da kosovski zavet traje.

"Sigurna sam da i ovi sportisti ovde brane kosovski zavet, da Novak Đoković kao što je juče rekao, nastavlja da promoviše Srbiju, da promoviše autonomnu pokrajinu KiM i njegovo mesto rođenja. Sigurna sam da ćemo mi iz kancelarije, zajedno sa njim i budućim Novakom Đokovićem, ma kako se on zvao, nastaviti da sve to unapređujemo i da će se neko od njih naći na postolju i braniti grb, zastavu i himnu Srbije", naglasila je Miladinov.

Žarić Kovačević i Miladinov su od organizatora kampa simbolično dobile bistu patrijarha Pavla, po kome dom učenika srednjih škola nosi ime.

Sportski kamp "Srbija te zove" petu godinu zaredom okuplja decu sa Kosova i Metohije, iz regiona i dijaspore koja, pored svakodnevnih sportskih aktivnosti, imaju priliku da nauče srpski jezik, ali i da se bolje upoznaju sa istorijom i lepotama Beograda.

U kampu, koji je u potpunosti besplatan, učestvuju deca uzrasta od 12 do 15 godina sa prostora južne srpske pokrajine, deca iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Srpske, Severne Makedonije, Italije, Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Amerike, Australije, Mađarske, Slovenije, Ukrajine, Belgije, Luksemburga i Grčke.

Sportski kamp "Srbija te zove" organizuje sportsko udruženje "Sportstars", a deca će u okviru njega, do 11. avgusta, boraviti u Domu učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" u Beogradu.