19. avgust 2024 14:17

Tomislav Žigmanov čestitao nacionalni praznik mađarskoj zajednici u Srbiji- Dan Svetog Stefana

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD  - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas predsedniku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpadu Fremondu, predstavnicima drugih institucija i organizacija kao i svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji 20. avgust - Dan Svetog Stefana, njihov nacionalni praznik.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Sveti Stefan je prvi kralj Mađarske i, kao takav zauzima izuzetno mesto i značaj u istoriji i kolektivnom sećanju Mađara.

Vladao je od 1001. do 1038. godine, krunu je dobio od pape, a o njegovom životu, ugledu i značaju govori i činjenica da je proglašen za sveca i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi, a za Mađare, on je kralj koji je potomcima ostavio u zaostavštinu kraljevinu baziranu na pisanom zakonu i jak hrišćanski bastion.

Mađarska nacionalna manjina u Srbiji predstavlja najbrojniju nacionalnu zajednicu nakon većinskog srpskog stanovništva.

Kako se dodaje u saopštenju, prema poslednjem popisu iz 2022. godine, u Srbiji živi 184.442 Mađara, od kojih je najveći broj rimokatoličke veroispovesti. Većina pripadnika ove zajednice živi u Vojvodini, posebno u severnim delovima pokrajine, gde čine značajan deo stanovništva u mnogim opštinama i gradovima.

Mađari u Srbiji imaju dobro razvijenu manjinsku institucionalnu infrastrukturu, uključujući kulturne, informativne i obrazovne institucije na mađarskom jeziku, od predškolskih ustanova do fakulteta, a mađarski jezik je u službenoj upotrebi na celoj teritoriji AP Vojvodina.

Mađari imaju dnevni list na svom jeziku, celodnevne radio i televizijske programe na maternjem jeziku, a područje kulture je najrazvijenije među svim manjinskim zajednicama.

Osim što je najbrojnija nacionalna manjina, mađarska zajednica je i visoko integrisana u srpsko društvo - od sporta, preko kulture i nauke, do politike.

Kako se dodaje, politička artikulacija interesa Mađara u Srbiji najviše se odražava kroz rad Saveza vojvođanskih Mađara, koji predstavlja najjaču političku snagu među ovom zajednicom.

Mađari su aktivno uključeni u politički i društveni život Srbije i njihovi predstavnici učestvuju u radu na različitim nivoima vlasti, od lokalne do pokrajinske i republičke.

Vlada Srbije, Miniistarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i vlasti u AP Vojvodina i jedinicama lokalne samouprave nastaviće posvećeno da rade na kreiranju i sprovođenju manjinski senzitivnih politika, kao i na obezbeđivanju materijalno-finansijskih sredstava u cilju podrške razvoju institucija i perspektiva pripadnika svih manjinskih zajednica u Republici Srbiji.