20. avgust 2024 16:07

U toku obuka u jedinici ABHO Vojske Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

U toku obuka u jedinici ABHO Vojske Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

KRUŠEVAC - U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u Kruševcu u toku je redovna obuka pripadnika 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) za realizaciju zadataka u obezbeđenju Vojske Srbije od nuklearnih i hemijskih udesa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Obuka se izvodi sa ciljem održavanja i unapređenja osposobljenosti profesionalnog sastava, a u ovoj fazi je težište na usavršavanju taktika, tehnika i procedura koje se sprovode prilikom izviđanja i dekontaminacije rejona kontaminiranog korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da, u skladu s programom obučavanja, pripadnici jedinice, kroz teorijsku nastavu, osvežavaju znanja o osnovnim karakteristikama municije sa osiromašenim uranijumom, sprovođenju mera zaštite i posledicama po ljude i materijalna i tehnička sredstva, a nakon toga praktično uvežbavaju postupke na obeležavanju rejona kontaminacije, trasiranju istog i detekciji svakog pojedinačnog penetratora od osiromašenog uranijuma.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa