29. avgust 2024 10:37

Ismail Dupljak: Zbog povećanog broja požara na otvorenom uvode se dežurstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ismail Dupljak: Zbog povećanog broja požara na otvorenom uvode se dežurstva

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR  - Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar, Ismail Dupljak izjavio je danas da je na teritoriji tog grada tokom avgusta zabeleženo više od 45 požara na otvorenom, od kojih su dva bila veća.

Zbog takve situacije zasedao je i novopazarski Štab za vanredne situacije koji je doneo odluke koje se odnose na preventivne aktivnosti u cilju smanjenja broja požara.

"Doneli smo zaključke koji se odnose na sva javna preduzeća, javna komunalna preduzeća i subjekte od posebnog značaja i na našu jedinicu civilne zaštite opšte namene. Svi će oni biti u pripravnosti sve ovo vreme, dok se ti požari ne stabilizuju, dok ne dopremo do svesti naših građana da ne pale ono što je njima nepotrebno, na njivama, u dvorištima i na svim ostalim lokacijama", rekao je on.

Kako je rekao doneta je i odluka o dežurstvima, pre svega Odeljenja za vanredne situacije, Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalne milicije, kako bi se preventivno delovalo i kako bi se građani obaveštavali da to ne čine i da mogu da budu procesuirani, odnosno da protiv njih može da bude podneta odgovarajuća prijava.

"Ovim putem apelujem na naše sugrađane da se uzdražavaju od paljenja korova na njivama i u svojim dvorištima jer to može da izazove velike posledice kako po ljudske živote tako i materijalno dobro. Sada im kažemo da će tokom vikenda koji je pred nama teren, lokacije obilaziti komunalna milicija i komunalna inspekcija Grada Novog Pazara, gde god se primeti neki dim, tako da budu spremni građani da snose posledice jer neko će to posmatrati sve, neće proći nezapoženo", izjavio je Dupljak.

Naveo je da su Vatrogasno-spasilačka jedinica i jedinica civilne zaštite dobro snabdevene opremom za gašenje požara na nepristupačnim terenima.

"Vatrogasno spasilačka jedinica je veoma dobro opremljena u tim slučajima, međutim kada se radi o nepristupačnim prostorima i predelima gdje je šumski deo, gde su veoma strme strane i litice, tu se izlazi sa napatnjačama za vodu. Također naša jedinica civilne zaštite opšte namene je opremljena napatnjačama i metlaricama koje se koriste za gašenje požara", naveo je Dupljak.

U martu ove godine stariji muškarac izgoreo je u selu kraj Novog Pazara dok je na svom imanju palio travu i nisko rastinje.