29. avgust 2024 12:21

Mirko Koković: Savremene raskrsnice sa kružnim tokom bezbednije su nego signalisane

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković izjavio je danas da su savremene raskrsnice sa kružnim tokom od velikog značaja, kao i da je u odnosu na signalisane, njihova bezbednost mnogo veća, naročito, kako je rekao, kada posmatramo saobraćajne nezgode sa povređenim i nastradalim licima.

Koković je za Tanjug, povodom uređenja Bulevara Mihajla Pupina radi formiranja raskrsnice sa kružnim tokom, rekao da je danas prvi dan kada je otvoren kružni tok i ocenio da sve funkcioniše fenomenalno.

"Ovo je najveći kružni tok u Beogradu i za sada se sve odvija odlično", naveo je on i apelovao na vozače putničkih automobila da se na vreme prestrojavaju prilikom izlaska iz kružnog toka.

Kada je reč o saobraćajnim nesrećama, istakao je da, u odnosu na isti period prošle godine, imamo 40 odsto više smrtno stradalih lica.

"Mladi su veliki problem, imamo povećanje stradalih za 40 odsto", istakao je on.

Prema njegovim rečima, ova godina je specifična zbog visokih temperatura i naveo da vremenski uslovi utiču na bezbednost saobraćaja.

Kada je reč o većim kaznama koje bi sprečile vozače da prave prekršaje, istakao je da je doneta odluka o izradi novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, kao i da će sve brojke o izgubljenim ljudskim životima inicirati to da kaznene odredbe novog Zakona budu oštrije.