2. septembar 2024 12:57

Vučić: Naša je obaveza da budemo uz svoj narod u Republici Srpskoj i kada je lepo i kada je teško

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

STANARI - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Stanarima u blizini Doboja, gde je otvoren novoizgrađeni Dom zdravlja "Srbija", da je obaveza Srbije da bude uz svoj narod u Republici Srpskoj i kada je lepo i kada je teško.

Vučić je zahvalio na gostoprimstvu i toplom prijemu u Stanarima i naglasio da mu je uvek najlešpe sa svojim narodom.

"I ako me pitate, imali smo mnogo važnih poseta Beogradu i Srbiji i mnogo važnih odlazaka u posete velikim evropskim i svetskim liderima. A nekako uvek se najbolje i najlepše osećate kada ste sa svojim narodom, kada ste sa svojim ljudima i kada se njima možete da delite i dobro i zlo. Danas delimo nešto dobro i delimo ove divne nove prostorije. Verujem da će biti i još bolje opreme, ali za Stanare zaista nešto što predstavlja visok standard i divno rešenje za šest do osam hiljada ljudi koji ovde u ovom mestu žive", rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija samo razmišlja o miru i ekonomskom rastu.

Srbija će uvek biti garant mira i poštovanja Dejtonskog sporazuma

Predsednik Srbije poručio je danas u Stanarima da će Srbija biti tu uvek da bude i garant mira i garant poštovanja Dejtonskog sporazuma, ali i garant postojanja i opstanka Republike Srpske.

"I to je nešto što niko ne može da nam oduzme. I sve je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mi smo im uvek govorili da poštujemo BiH, ali i Republiku Srpsku i njen integritet u okviru BiH", rekao je Vučić u Stanarima na otvaranju rekonstruisanog Doma zdravlja, čiju rekonstrukciju je finansirala Republika Srbija.

Intext service Video

Vučić je rekao da Republika Srpska i Srbija nikada neće ići jedna protiv interesa druge, niti da će dozvoliti ugrožavanje srpskog naroda i da će obe strane, uprkos pritiscima, nastaviti da se razvijaju.

Dodao je da je takvo delovanje između Srbije i Republike Srpske dogovorio predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, zahvaljujući mu na tome.

Nastavićemo da pomažemo Srpsku koliko god možemo

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da pomaže Republiku Srpsku koliko god može.

Istakao je da je za njega ogromna čast i da je presrećan što je na otvaranju tog Doma zdravlja u koji je Srbija uložila oko 1,8 miliona evra.

Intext service Video

"Ima mnogo objekata na teritoriji Republike Srpske u koje je Srbija ulagala novac. Nastavićemo to da činimo, sa najvećom srećom, pažnjom i ljubavlju i nastavićemo koliko god možemo da pomažemo, jer mi ne možemo da opišemo koliko vi nama pomažete opstankom na svojim ognjištima i ljubavlju koju pokazujete prema Srbiji", istakao je Vučić.

Kaže da je pesma koja je izvedena pre njegovog obraćabnja "Moja Srbija - zahvalna Srpska", autora Miroslava Janjanina, nešto najlepše što je čuo.

Srbi će ostati na Kosovu i Metohiji uprkos želji mnogih da nestanu

Predsednik Srbije poručio je danas u Stanarima da će Srbi sa Kosova i Metohije ostati da žive u južnoj srpskoj pokrajini uprkos želji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i mnogih drugih da nestanu sa tih prostora.

"Srbi sa Kosova i Metohije ostaće na Kosovu i Metohiji, uprkos želji i Albina Kurtija i Nenada Čanka i Sonje Biserko i mnogih drugih da Srbi s Kosovo i Metohije nestanu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše to što je vlada u Prištini objavila da su predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko i bivši lider LSV Nenad Čanak obavestili Kurtija, da Vučić navodno želi da preseli Srbe sa KiM u Sandžak.

Intext service Video

Dodao je i da je gledao razne cirkuse u životu, ali da nikada nije video cirkus kakav su spremni da naprave Aljbin Kurti, Sonja Biserko i Nenad Čanak.

"Na pamet mi ne bi palo da tako nešto smislim. Kratko, ali glupo", rekao je Vučić.

Sa Makronom o svim važnim temama u regionu, BiH nije bila najvažnija

Vučić je izjavio da je politika Srbije da pomaže razvoj Republike Srpske, ali i celog regiona i da se ne ugrozi mir, kao i da tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona situacija u BiH nije bila među najvažnijim temama razgovora.

Na pitanje da prokomentariše navode da se početkom leta u BiH, iza zatvorenih vrata, u diplomatskim klubovima razgovaralo o svojevrsnom revidiranju uloge visokog predstavnika (OHR) u BiH, i da se pričalo o tome, kako je rečeno, da je tome "kumovao" Vučićev razgovor sa predsednikom Francuske i da li je o tome razgovarao sa Emanuelom Makronom tokom posete Beogradu, Vučić je rekao da su razgovarali o svim važnim pitanjima u regionu, ali da  to nije bila jedna od važnih tema.

"Dugo sam razgovarao sa Emanuelem Makronom, o mnogim pitanjima to nam nije bila jedna od važnih tema. A razgovarali smo do četiri ujutru, ponovo. To nam je treći put da do četiri ujutra razgovaramo. I onda smo imali dan posle toga ponovno odlazak u Novi Sad", naveo je Vučić.

Kaže da je, ipak, bitna razlika u tome što on kada prima strane predstavnike ili ide u posetu stranim liderima ne žali se na druge.

Vučiću u Stanarima uručena povelja počasnog građanina

Predsedniku Srbije danas je u Stanarima na svečanosti prilikom otvaranju novog Doma zdravlja uručena povelja počasnog građanina.

Intext service Video

Povelju je Vučiću uručio načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić koji je rekao i da je otvaranje novoizgrađenog Doma zdravlja veliki dan za lokalnu zajednicu i izrazio zahvalnost predsedniku Srbije i Vladi Srbije koja je u celosti finansirala izgradnju tog objekta.

Svečanosti prisustvuju predsednik RS Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade RS Radovan Višković,  ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar u Vladi RS Alen Šeranić kao i direktor Doma zdravlja Slaven Jerinić.