2. septembar 2024 15:58

Zoran Pašalić: Potrebno je više odgovornosti za manje nasilja u školama

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEBOJŠA RAUS

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas kao izuzetno važan novi set prosvetnih zakona i mera za prevenciju nasilja u školama, koji za cilj imaju da povrate dostojanstvo i poverenje u vaspitno-obrazovni sistem i preduprede sve oblike neprimerenog ponašanja.

Pašalić je podsetio da je tokom poslednjih meseci dosta toga preduzeto kako bi se bezbednost dece podigla na značajno viši nivo.

"Potreba za tim je očigledna, jer smo svedoci da je nasilje među decom u porastu. Zato je važno da postoje pravila koja treba da utiču na povećanje svesti o ličnoj odgovornost, kao i na spoznaju o izvesnosti sankcije za svaki oblik neprimerenog ponašanja, što je možda i najbolji način da se nasilje u školama predupredi", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je pozdravio i ostale najavljene aktivnosti i projekte nadležnih institucija koji se odnose na bezbednost i prevenciju nasilja među decom, uključujući i mere policije preduzete sa ciljem postizanja veće sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Pašalić je takođe apelovao na decu i mlade da ponašanjem doprinesu stvaranju okruženja koje će im omogućiti bezbedno odrastanje, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.