2. septembar 2024 19:15

Povodom početka školske godine, Otot posetio škole u Senti i Adi

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Arpad Gergelj

NOVI SAD - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Robert Otot posetio je danas dve osnovne škole, kako bi prosvetnim radnicima i đacima poželeo srećan početak školske godine.

Nova školska godina redovno je počela danas u 45 lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine.

Otot je u prepodnevnoj smeni, uoči prvog školskog časa, prvo pozdravio đake prvake u OŠ „Čeh Karolj” u Adi.

"Danas započinjemo još jednu školsku godinu. Vi, mališani, đaci prvaci, koji prvi put prelazite prag škole, sigurno ste veoma uzbuđeni. Želim vam da zadržite svoju otvorenost i radoznalost iz detinjstva, da slobodno postavljate pitanja svojim učiteljima i iskoristite svaku priliku da usvojite što više znanja. Škola, naravno, nije samo mesto za učenje, ovde ćete steći nove prijatelje i izgraditi novu zajednicu, i u tome vam želim mnogo uspeha”, rekao je na prijemu đaka prvaka.

Ove godine se u OŠ „Čeh Karolj” upisalo ukupno 57 prvaka. U prvi razred na srpskom jeziku upisano je 15 dece, dok se četrdeset dvoje upisalo u razred gde se nastava izvodi na mađarskom jeziku.

Nakon posete u Adi, potpredsednik Pokrajinske vlade poželeo je srećan početak školske godine i đacima u OŠ „Turzo Lajoš” u Senti. U ovoj školi je ove godine upisano ukupno 64 đaka prvaka, koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku.

Predstavnici resornog sekretarijata prvog dana nove školske godine posetili su više škola na teritoriji AP Vojvodine.

Zamenica pokrajinskog sekretara Slađana Bursać posetila je Srednju mašinsku školu i Gimnaziju „Laza Kostić” u Novom Sadu i dve osnovne škole u Rumi ─ „Dušan Jerković” i „ Veljko Dugošević”.

Podsekretarka Žužana Macko pozdravila je đake OŠ „Kokai Imre” u Temerinu i OŠ „18. oktobar” u Novom Orahovu, dok je pomoćnica

pokrajinskog sekretara za obrazovanje Tatjana Veljković bila sa đacima u Saobraćajnoj školi „Pinki” u Novom Sadu, OŠ „Miroslav Antić” u Futogu, OŠ „Petar Petrović Njegoš” i Srednjoj stručnoj školi „4. Juli” u Vrbasu, te u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Zmajevu.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za ostvarivanja prava nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica Milinka Hrćan posetila je OŠ „Jožef Marčok Dragutin” u Gložanu, kao i OŠ „Jan Čajak” i Gimnaziju „Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu.