2. septembar 2024 20:39

Đurđević Stamenkovski: Budućnost Srbije zavisi od opstanka sela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurđević Stamenkovski: Budućnost Srbije zavisi od opstanka sela

Foto: TANJUG/Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/ Lazar Tomić

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski poručila je danas tokom posete opštini Bogatić da moramo da učinimo sve da nam selo opstane, jer budućnost i opstanak Srbije zavisi od toga.

Ona je prezentovala projekat Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u selu Glušci i istakla da Mačva ima velike potencijale koje moramo da iskoristimo, unapredimo i stvorimo ambijent u kojem će građani imati gotovo sve ono što imaju u gradu, saopštilo je Ministarstvo.

Đurđević Stamenkovski zahvalila je predstavnicima Ministarstva privrede i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave što su se "odazvali na njen poziv i prihvatili da u autentičnom mačvanskom ambijentu zajednički organizuju promociju podrške ženama koje se bave preduzetništvom i najvećoj tekovini rada Ministarstva za brigu o porodicu i demografiju, a to je povećanje roditeljskog dodatka".

„Prema sadašnjem planu, očekujemo da se 23. septembra u Narodnoj Skupštini nađe izmenjena verzija Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, da će biti usvojena i da će nakon stupanja na snagu krenuti njegova primena", najavila je ministarka.

Ona je takođe naglasila kao važnu stvar - "koja može ohrabriti sve majke koje dodatak od države budu primale u mesečnim ratama", to što "one postaju i dodatno kreditno sposobne“.

"Između ostalog, mislim da je jako dobra mera podrške porodicama u okviru Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom o dodeli novčanih sredstava za izgradnju kuće i za kupovinu stana u već postojećim stambenim objektima, ali ovde ću insistirati, pre svega, na izgradnji kuće. Zato što je to nešto što je karakterističnije i prisutnije u seoskim sredinama. Dakle, mi izdvajamo do 20.000 evra za kupovinu prve nekretnine i u pitanju je podrška bračnim parovima sa decom rođenom do godinu dana unazad“, podsetila je ministarka Đurđević Stamenkovski.

Ona je pozvala mlade bračne parove da se prijave za ovaj projekat.